A Tárkányi Önkéntes Tűzoltóegyesületről

1891. március 9-én kelt jegyzőkönyv rögzíti a Tárkányi Tűzoltó-egylet megalakulásának tényét. Ettől az időponttól számítva működik Tárkány községben ez a tűzoltó szervezet immáron 130. éve. 2013.évig inkább hagyományőrző jelleggel működtünk, de ha kellett beavatkoztunk káreseteknél is. 

Az Öregjeink által ránk hagyott 1974-es évjáratú Zuk-ot saját erőből és az önkormányzat támogatásával 2015.-ben sikerült egy IFA-ra cserélni, ezzel kezdetét vette a jelenleg is tartó beavatkozó időszak. Valószínűleg a nagy igyekezetünknek is köszönhetően a Katasztrófavédelem 2018. évben bennünket választott a megyében, hogy átadjon részünkre egy Mercedes TLF2000 típusú gépjárműfecskendőt. Az átvételt követően az IFÁ-t értékesítettük, a ZUK-ot pedig egy baráti tűzoltó egyesületnek ajándékoztuk. Szertáruk tipikus 70-es évekbeli épület annakidején a korabeli technikának épült, azonban egy nem szokványos átalakítással és egyben felújítással alkalmassá tettük a szer befogadására. A vizes blokkal, klubhelyiséggel rendelkező fűtött épület jelenleg korrektül alkalmas az eszközeink készenlétben tartására. 

Felszereltségünk az önkéntesek tekintetében átlagon felülinek mondható, melynek a szokványos szívó és nyomóoldali felszereléseken túl része a javarészt új, névre szóló védőöltözet, a dugólétra, a tolólétra, az akkumulátoros feszítővágó, hogy csak néhányat említsek az értékesebbek közül. 

Egyesületünk I. kategóriás együttműködési megállapodással rendelkezik, mely szerint az ellátott terület Tárkány, Bábolna, Csép, Ete, és Ászár közigazgatási területe. Évente 15-20 káresethez vonulunk, melynek kisebb része műszaki mentés, nagyobb része tűzeset. A kártétel nagysága alkalmanként változó, a személyi sérülés szerencsére nem jellemző. A leg emlékezetesebb riasztások egyike 2017 nyarán a 30km hosszan lángoló vasúti tűz volt, melynek közel a fele a mi területünkre esett. 

Tagságunk 58 főt számlál, melynek közel háromnegyede vizsgával rendelkező tűzoltó. A szaktevékenység végzése mellett nagy gondot fordítunk az emberi kapcsolatokra és az ifjúság megszólítására, a helyi iskolával és óvodával írásos együttműködési megállapodással rendelkezünk, szakkörökön, táboroztatásokban veszünk részt. Növendékeink több alkalommal jutottak országos döntőbe a katasztrófavédelmi versenyen. 

Jó kapcsolatot ápolunk más szervezetekkel helyi és vidéki tekintetben is. A Tárkányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szerves része Tárkány község életének és a jövőben is az szeretne lenni.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap