A Süttői Önkéntes Tűzoltó Egyesületről

Egyesületünk 1878-ban alakult, azóta lát el védelmi tevékenységet Süttő településen. Abban a korban legnagyobb kihívást elsősorban az építkezés jellégéből, másodsorban pedig a gabonatermesztésből adódott. Ugyan a házak főleg kőből és vályogtéglából készültek, de sok fát használtak a tetőszerkezetekhez, és borításukhoz. Napjainkban kapcsolatépítés- és tartás gyanánt részt veszünk a megyében tűzoltó versenyeken, rendezvényeken. Több határon túli tűzoltó kapcsolattal rendelkezünk, például: Németországban, Svájcban és Szlovákiában (Felvidéken) is. Fontos kiemelni, hogy a faluban szervezett rendezvényeken is részt veszünk, némelyiken a szervezést is segítve.

Egyesületünk beavatkozásainak nagy részét teszik ki a tavaszi erdőtüzek, melyek a tavasz beköszöntével gyakran napi rendszerességgel is ad feladatot tagjainknak. Emellett a nyári hírtelen lezúduló esőzés is okoz problémát a településünkön. Balesethez, műszaki mentéshez kevesebb riasztásunk érkezik. 2021-ben eddig vegyesek voltak vonulásaink, kaptunk riasztást már balesethez, erdőtűzhöz, bejelzett szén-monoxid mérőhöz, de adott feladott házat és villanyvezetéket veszélyeztető fenyőfa is. Az elmúlt tíz év legjelentősebb káresetei közül kiemelném a 2013-as árvizet, illetve a 2015-ös nyári vihar, amely nem csak saját településünkön, hanem több környéki településen is jelentős károkat okozott. 

Jelenleg Süttő és Bikolpuszta településeken látunk el önkéntes tűzoltói feladatokat, emellett természetesen, amennyiben lehetőségünk nyílik rá, a járás más részein is szívesen segítünk, ahogy ez történt például Neszmély és Dunaalmás területén, továbbá idén Táton vettünk részt egy eltűnt személy keresésében például. 

Egyesületünk jelenleg közel 30 fővel működik, tagságunk jelentős része rendelkezik 40 órás alaptanfolyammal, és 4 hivatásos tűzoltó kollégát is sorainkban tudunk. Ahogy más egyesületek, úgy sajnos mi is küzdünk az utánpótlás hiányával, de bízunk abban, hogy a pandémia helyzet után tudunk egy sikeres tagtoborzást tartani, ahol tudjuk az Egyesület átlagéletkorán javítani, és fiatalokat bevonni. 

Szertárunk Süttőn az Áprily tér mellett található, itt tartjuk havi gyűléseinket, itt találhatóak tűzoltó felszereléseink is. Jelenleg két gépjárművel rendelkezünk, egy terepjáróval és egy gépjárműfecskendővel. Szereinket lehetőségeinkhez mérten minden évben igyekszünk fejleszteni. Minden vonuló tagunk rendelkezik megfelelő egyéni védőfelszereléssel, amelyek szintén a szertárunkban találhatóak. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap