VÉSZ - Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás aloldal fejlécképe

VÉSZ - Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás

A VÉSZ, a katasztrófavédelem ingyenes veszélyhelyzeti alkalmazása okostelefonokra és táblagépekre.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2013. november 25-én indította el az okostelefonokra, valamint táblagépekre kifejlesztett, országosan és ingyenesen elérhető veszélyhelyzeti tájékoztató rendszerét (VÉSZ).

A katasztrófavédelem így olyan információkat juttat el nap mint nap a felhasználóhoz, amelyek támogatják őt az öngondoskodásban: az applikáció használatával megelőzhetőek a balesetek, növelhető a felhasználó biztonsága. A felhasználók gyorsan és hiteles forrásból tájékozódhatnak a nap 24 órájában.

A 21. század elvárásainak megfelelő veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatást használók friss ismeretekhez juthatnak a lakóhelyük, az úti céljuk által érintett területek, figyelt útvonalak, megyék, vagy akár az egész ország aktuális helyzetéről, tűzesetekről, balesetekről, áramkimaradásról vagy a meteorológia által kiadott figyelmeztető és riasztási jelzésekről.

A VÉSZ segítségével bárki kiválaszthatja, hogy Magyarország melyik területéről kapjon aktuális információkat, egy-egy megyére is leszűkítheti az értesítést, de országos hírekhez is hozzájuthat. A mobiltelefonba épített GPS segítségével az alkalmazás be tudja azonosítani a felhasználó tartózkodási helyét, és ehhez igazítva látja el információval. Az applikációval előre tervezett útszakaszokkal kapcsolatos információk is elérhetőek. A szöveges híreken túl térképen is megjeleníthetőek az aktualitások.

A felhasználó kiválaszthatja, hogy a VÉSZ értesítései közül mit kér: tájékoztatást, figyelmeztetést, riasztást, vagy esetleg mindhárom típusú értesítést fogadni kívánja-e. A három értesítési fokozat színekkel is elkülönül egymástól.

Az ingyenesen letölthető alkalmazás az Android, az iOS és a Windows Phone operációs rendszereken egyaránt elérhető.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap