Területi Tűzmegelőzési Bizottság

Bemutatkozás

Az állampolgárok lakóingatlanjaiban és a gazdasági szereplők vagyontárgyaiban a tüzek pusztító hatása miatt évente országos viszonylatban a tízmilliárd forintot elérő nagyságrendben keletkeznek károk, és ezt az összeget a kárhelyszíni beavatkozások további milliárdos költsége növeli. A tűzesetekben évente átlagosan több mint százan halnak meg, és hozzávetőlegesen tízszer ennyien sérülnek meg. Az ipari ágazatban a tüzek miatt bekövetkező termeléskiesésből fakadó veszteség a tűzkár értékének több százszorosa is lehet. A szabadtéri tüzek a természetben, a környezetben okoznak súlyos károkat, ráadásul az ökológiai regenerálódás folyamata rendkívül lassú.

A tüzek miatt a nemzeti vagyonban keletkező károk mértéke leghatékonyabban a szükséges és elégséges színvonalú tűzmegelőzési tevékenységgel csökkenthető. Amennyiben a tűzmegelőzés érdekében folytatott propaganda sikeres és hatékony, akkor a fent említett összegeknek akár csak 10 százalékos mérséklése is több milliárdos megtakarítást jelent a nemzetgazdaságnak, az egész országnak. A prevenciós célok közérthető nyelvezetű, de szakmailag kikezdhetetlen kommunikációval érhetők el.

A regionális eredmények érdekében megalakultak az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) megalakulását követően a fővárosi és vármegyei (területi) tűzmegelőzési bizottságok, így a Komárom-Esztergom Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság (KEM TB)  is. Ezek jelentősége abban áll, hogy a területi sajátosságokkal (a veszélyforrások és a média lehetőségeit figyelembe véve) a katasztrófavédelem területi szervei vannak közvetlen módon tisztában. A területi tűzmegelőzési bizottságok az OTB által készített tájékoztatók terjesztésében is nagy szerepet játszanak.

Az eredményes tájékoztató tevékenységhez országos és regionális összefogásra van szükség, amelyben egyaránt fontos szerepet kap a tüzek megelőzésében és a tűzoltásban jártas állami szerv, az ipar és a mezőgazdaság képviselői, a tűzvédelmi szolgáltató vállalkozások, valamint a média. A különböző szakterületeknek a Koordinációs Testületbe delegált szakemberei által szolgáltatott adatok, információk nemcsak a Komárom-Esztergom Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság (KEM TB)  tájékoztatási tevékenységét segítik, hanem a napi tűzmegelőzési munka során közvetlenül is hatékonyan felhasználhatóak.

A KEM TB tevékenységével eredményesen elősegítheti a jogszabályok megismertetését és azok rendelkezéseinek érvényre jutását, ezen felül értékeli a jogszabályváltozások szakmai és társadalmi hatásait.

A KEM TB  a munkaterve szerint programozottan, illetve szükség szerint tájékoztatókat ad ki az egyes évszakokhoz köthető tűzmegelőzési tudnivalókról és időszerű figyelmeztetésekkel, hasznos tanácsokkal látja el a lakosságot és a gazdaság szereplőit.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap