Meghosszabbított hőségriasztás csütörtök éjfélig

2024. július 12. 13:27

Csütörtöktől tűzgyújtási tilalom Komárom-Esztergom vármegyében is

Az elhúzódó, az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. A tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be, de a hőmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre. A készüléket szakaszosan használjuk az ízületek védelme érdekében. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

Csütörtök óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A tilalom az erdőkre és azok kétszáz méteres körzetére vonatkozik. Mivel a hőségben kiszárad a növényzet, a legkisebb szikra vagy hőforrás is képes nagy tüzet okozni a szabadban, ezért tűzvédelmi szempontból sehol nem tanácsos ilyenkor tüzet gyújtani.

Száraz fű, bokrok és egy körbála égett háromszáz négyzetméteren Vértessomló és Várgesztes között csütörtök délután. A tatabányai hivatásos tűzoltók és Vértessomló önkéntes tűzoltó egyesületének tagjai vízsugarakkal és kéziszerszámokkal eloltották a tüzet.

Kigyulladt a hulladék egy tatabányai szemétlerakó telepen Tatabánya külterületén, csütörtök este. A mintegy száz négyzetméter területen égett kommunális hulladékot a szakemberek vízzel, földet hordó munkagéppel oltották. A tatabányai hivatásos tűzoltók két vízsugárral megszüntették a lánggal égést.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap