Gépjárműtüzek a közelmúltból! – Mit tehetünk, hogy elkerüljük?

2024. június 06. 11:37

Tatabánya határában, majd Esztergomban gyulladt ki autó a szerdai napon. Hogyan kerülhetjük el az ilyen nem kívánt helyzeteket?

Kigyulladt egy személygépjármű szerda délután az 1-es főúton, Tatabánya külterületén, a csákányospusztai parkolóban. Az esethez riasztott tatabányai hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a helyszínen tartózkodók több porral oltóval sikertelenül próbálták megfékezni a lángokat. Az egységek két vízsugárral eloltották az autó tüzét és visszahűtötték a járművet. 

Személygépkocsi ülésén felejtett powerbank gyulladt ki kedd délután Esztergomban, a Mátyás Király utcában. A helyszínre riasztott esztergomi hivatásos tűzoltók a tüzet vízsugár segítségével eloltották. 

A gépjármű a legértékesebb vagyontárgyaink egyike, fontos hogy óvjuk, vigyázzunk rá. A gépjárműtüzek megelőzése szempontjából a megfelelő műszaki állapot és karbantartottság mellett fontos, hogy mit hagyunk az autóban parkolást követően. A nyári hónapokban a parkoló autóban mérhető hőmérséklet elérheti a hatvan-hetven Celsius-fokot is, így a magas hőmérsékletre érzékeny anyagok gépkocsiban való tárolása tűzveszélyes lehet. Ilyenek lehetnek a különféle festékek, hígítók, alkoholos kézfertőtlenítők, hajtógázas termékek. Ezek mellett az áttetsző, nap sugarainak összegyűjtésére alkalmas tárgyak is okozhatnak tüzet, mint üvegek, öngyújtók vagy egy napszemüveg. Ezeket a tárgyakat parkolást követően érdemes a kesztyűtartóban, csomagtartóban elhelyezni, hogy megszüntessük a tűzképződés kockázatát. 

Fotó: Tatabánya HTP


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap