Új eszközökkel gyarapodtak az önkéntesek

2020. október 12. 12:52

Kárfelszámoláshoz használható eszközökkel és képzésre feljogosító dokumentumokkal gazdagodtak pályázat útján a megyei önkéntes tűzoltó egyesületek, mentőszervezetek.

Október 9-én vehették át a 2020-as pályázaton induló önkéntes tűzoltó egyesületek elnyert eszközeiket. Az önkéntes egyesületek egyebek között a beavatkozásokhoz szükséges eszközöket és felszereléseket kaptak, ezen kívül különféle képzések is elérhetővé váltak számukra. Komárom-Esztergom megyéből 36 önkéntes tűzoltó egyesület pályázott sikeresen, a támogatás összege közel 30 millió Ft. A pályázat során a megyei önkéntes tűzoltó egyesületek többek között működési költségre, oktatásra, kommunikációs eszközökre, tűzoltó technikai eszközökre (motoros láncfűrész, tűzoltókészülék stb.), tűzoltó szakfelszerelésekre és védőeszközökre (légzőkészülék, tűzoltó védőcsizma, védősisak, védőruha) is sikeresen pályáztak.

            Vasáros Lajos, a Nyergesújfalui Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke a pályázat kapcsán elmondta, hogy az egyesületük hatékony munkája a pályázattal biztosított. Az idei évben védőfelszerelésekre, eszközökre és működési költség támogatására pályáztak. Több olyan felszereléshez is hozzájutottak, ami eddig hiányzott a tűzoltók felszerelései közül. Ilyen például a biztonsági öv vágó is, de a pályázatnak köszönhetően az egyesület legtöbb tagja már új védőcsizmával és sisaklámpával is rendelkezik. A működési költségek támogatását az egyesület könyvelésére, üzemanyag költségre és a fiatalok nevelésére fordítja.

            A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság minden benyújtott pályázatot támogatott. A megye illetékességi területén 30 önkéntes tűzoltó egyesület rendelkezik hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal kötött együttműködési megállapodással. 

2019-ben az önkéntes tűzoltó egyesületek  378 esetben vettek részt káresetek felszámolásában, ez a megyei káresetek 15%-a, mely a korábbi évek tekintetében növekvő vonulási számot mutat. 

A korszerűsítések, új felszerelések és képzések lehetővé teszik az önkéntes tűzoltó egyesületek hatékonyabb alkalmazását, a pályázaton elnyert eszközök hozzájárulnak ahhoz, hogy az önkéntesek, a jövőben bekövetkező káresetek felszámolását minél hatékonyabban, és továbbra is sikeresen tudják végrehajtani. 

 

Az önkéntes tűzoltók áldozatos munkáját ezúton is köszönjük!

 

Fotó: Csekéné dr. Laczkó Melinda tű. alez.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap