Hőség, kánikula, megelőzés

2019. augusztus 09. 12:38

Magyarországon a meteorológiai nyár június 1-jétől augusztus 31-ig tart, míg az úgynevezett csillagászati nyár a nyári napfordulótól egészen az őszi napéjegyenlőségig, tehát szeptember 23-ig.

Tavasszal és nyáron többen dolgozunk vagy pihenünk a szabadban. A hosszabb és melegebb nappalok sokunk számára a szabadságot, a felhőtlen szórakozást jelentik. Ehhez viszont tudnunk kell azt is, hogy nyáron gyakran fordulhat elő heves zivatar, viharos szél, felhőszakadás vagy éppen jégeső, máskor pedig rendkívüli hőhullámok tehetik próbára tűrőképességünket.

A tartós hőség miatt, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg.

A kánikulát nem csak az emberek, hanem az állatok is nehezen viselik. A házi kedvenceket még néhány percre se hagyjuk a parkoló autóban, mert könnyen felforrósodik a levegő. Nyári időszakban a külső hőmérséklettől függően az autó belső hőmérséklete akár az 50 C fokot is meghaladhatja. Ilyenkor kisgyermekeket és háziállatokat percekre se hagyjunk a gépjárműben, a résnyire hagyott ablak pedig nem jelent megoldást a hőség ellen. Amennyiben gépjárműbe zárt kisgyermeket, vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112 –es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét. 

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az alábbi hasznos tanácsokat javasolja a hőség idejére:

Általános tudnivalók

  1. Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat lehetőség szerint töltse viszonylag hűvösben, besötétített helyiségben!
  2. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, napvédő készítményekkel, valamint vegyék igénybe a klimatizált helyiségeket, épületeket.
  3. Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel naponta többször is! Arcunk és karjaink felfrissítésére alkalmazzunk mentolos törlőkendőt.
  4. Forró nyári napokon ne a legmelegebb órákra időzítsék a bevásárlást!
  5. Lehetőleg éjjel szellőztessenek!
  6. Sose hagyjanak gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban! A kocsi belseje ugyanis rövid időn belül extrém módon felmelegedhet, ez pedig sajnos könnyen tragédiához vezethet!
  7. Állataiknak is biztosítsanak árnyékot, ahova behúzódhatnak, legyen mindig friss vizük, és időnként vizezzék is be őket (a közvetlen locsolgatást sok házi kedvenc nem szereti, de egy nyirkos törülközővel is áttörölhetik őket).
  8. Ne hagyjanak az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak!
  9. Lehetőleg délelőtt 11 és délután három óra között ne tartózkodjanak a tűző napon. Árnyékos helyen próbáljanak tartózkodni napközben! Ha túl sokáig tartózkodtak szabadban, akkor próbáljanak legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl.
  10. A hajzuhataggal rendelkezők fonják be, vagy kössék copfba, kontyba hajukat, így nem fog beizzadni, és a hát is szellőzhet.
  11. Fagyizáskor lehetőleg a gyümölcsfagylaltokat válasszák (pl.:citrom). Fanyar, savanykás ízük kellemesen hűsítő hatású.
Széchenyi 2020 Kohéziós Alap