A nyári viharok veszélyei

2019. július 30. 12:56

A nyári időszakban számtalan veszélyforrással találhatjuk szembe magunkat. Rendkívüli időjárás, hőség, szabadban gyújtott tűz, tömegrendezvények, de a viharok is rejtegethetnek veszélyeket.

Zivataros időjárásban egyébként nem árt, ha az ember óvatos. Rendkívüli időjárás idején, például szélviharban nagyon fontos megőrizni a nyugalmunkat. A 90 km/h-nál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes, szilárd építményekről leszakíthatja a tetőfedeleket, súlyosan megrongálhatja az energiaellátás és távbeszélő berendezések vezetékeit, könnyű épületeket dönthet össze, közlekedési zavarokat, akadályokat idézhet elő, fákat törhet ki. Komárom-Esztergom megyében főként kidőlt fák, leszakadt vezetékek, megrongált tetőszerkezetek adtak munkát a tűzoltóknak csak az elmúlt hétvégén vihar miatt. Fontos, hogy ilyenkor megőrizzük nyugalmunkat. Keressünk védett helyet, például aluljárót, vagy biztonságos épületet. A fáktól, épületektől távol közlekedjünk, hogy a letört ágak, cserepek ne okozzanak sérülést.

Csónakázni, fürdeni erős viharban életveszélyes! Nagyobb vízfelület fölött összefüggő vízfüggöny alakulhat ki, emiatt jó úszók is megfulladhatnak, a csónakot felboríthatja az erős szél. Vegyük komolyan a viharjelzéseket!

Természetesen ilyenkor a tűz is veszélyes lehet. Éppen ezért a szabadban végzett tűzveszélyes tevékenységet azonnal abba kell hagyni, a tüzet eloltani (pl. gazégetés kertben, tábortűz, szalonnasütés, kerti parti).

A nyári viharokkal járó másik gyakori jelenég a villámlás. Az emberek legnagyobb része, legyen az felnőtt vagy gyerek, fél a villámlástól. Ha nagy villámlással járó vihar közeleg, vagy kap el minket, húzódjunk be valahová. A legjobb egy ház vagy egy üzlet. Kerüljük a nedves talajt, azonnal hagyjuk el a vízfelületeket. Nem ajánlott öreg, magányosan álló fa alatt táborozni, mert a lezuhanó ágak összezúzhatják a sátrat, és a villámcsapás veszélye is itt a legnagyobb.

A záporok, zivatarok idején hirtelen lezúduló eső a kis vízfolyások gyors áradását okozhatja, ezáltal helyi vízkárok alakulhatnak ki. Ezért fontos, hogy mindenki – az önkormányzatok, az állampolgárok, a települések vezetői kiemelt figyelmet fordítsanak a belterületi vízelvezető árkok karbantartására, tisztítására. Fontos a vízelvezetők kiépítése a külterületeken is, ezzel megelőzve, hogy hirtelen érkező eső földet, törmeléket mosson a közlekedési útvonalakra.

A körültekintő viselkedés, a védett hely megkeresése segíthet elkerülni a balesetet. Szélvihar, vagy villámlás esetén tartsuk be a magatartási szabályokat!

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap