Mentőcsoportok nemzeti minősítő gyakorlata

2024. október 14. 12:26

A járási önkéntes mentőcsoportok nemzeti minősítő gyakorlatára került sor szombaton.

Réde településen került végrehajtásra a Nemzeti Minősítési Rendszer keretein belül öt járási mentőcsoport – Kincsem, Brigetio, Vértesi, Öreg-tó, Galla - újra minősítő gyakorlata. A gyakorlatot Sári Ákos tűzoltó ezredes a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Igazgatója nyitotta meg, aki beszédében kiemelte a mentőcsoportok jelentőségét a kárfelszámolások során. 

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiadott irányelvek teljesítése, az alapvető vízkár-elhárítási és viharkár-elhárítási mentési feladatok szakszerű, és biztonságos teljesítése szükséges a Nemzeti Minősítés megszerzéséhez.

Az elméleti felkészítés után, különböző szituációs feladatokon keresztül (nyúlgát-, bordás megtámasztás, buzgár bevédése, veszélyes fa kivágása, árok tisztítás, szivattyúkezelési ismeretek) a képességeknek megfelelő, terepen végrehajtott mentési feladatok végrehajtása volt a feladat.

A gyakorlat során a részt vevő mentőcsoportok a meghatározott feladatokat szakszerűen és az előírásoknak megfelelően hajtották végre, így újabb 5 évre nemzeti minősítést szereztek.

Fotó: Kovácsné Völgyi Ágnes tű. főhadnagy


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap