Lakástűzben egy és szén-monoxid mérgezésben is egy ember halt meg az elmúlt hat hónapban

2024. július 09. 15:47

2024 első félévében 117 lakóépület gyulladt ki Komárom-Esztergomban, ebben az időszakban több mint ezer négyzetméternyi épített terület égett le, semmisült meg.

A lakástüzekkel összefüggésben, vármegyénkben idén összesen négy személy sérült meg eddig. A riasztásokhoz 198 tűzoltógépjármű vonult és összesen közel 70 órát dolgoztak a tűzoltók lakástüzek oltásánál eddig idén.    

A 117 tűzzel érintett otthon közül egyben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 2 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat vármegyénkben.

Az első félévben kigyulladt lakóépületeknél egy ember vesztette életét, kettővel kevesebben, mint a tavalyi év első félévében. A lakástüzekkel összefüggésben összesen négy személy sérült meg. A leghosszabb beavatkozás január végén zajlott le, itt egy mocsai lakóépület tüzét közel három és fél órán keresztül oltották az egységek. 

Szén-monoxid miatt 2024 első felében 8-szor riasztották a tűzoltókat, 5-el kevesebbszer, mint egy évvel korábban. 5 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést és egy emberen már nem lehetett segíteni. Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre.

Fotó: Csákvári Károly tű. szds. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap