A hőség miatt a földről gyérítik a szúnyogokat

2024. július 09. 11:30

Tizenkét vármegye háromszáznegyvenöt településén gyérítik a héten a szúnyogokat. Komárom-Esztergom vármegyében július 9 és 11. között földi módszerrel, platós gépjárműre rögzített permetező berendezéssel gyérítik a vérszívókat a szakemberek. A földi kezeléseket napnyugtát követően végzik, az a hőségriasztás alatt is a tervek szerint zajlik.

Július 9-én Esztergomban, Lábatlanon, Nyergesújfalun, Pilismaróton, Süttőn, Dorogon, Tokodon, Tokodaltárón; július 10-én Táton, Bajnán, Mogyorósbányán és Bajóton; július 11-én Ácson, Almásfüzitőn, Dunaalmáson, Komáromban és Neszmélyen gyérítik a szúnyogokat.

Az extrém szúnyogártalommal érintett területeken az országos tisztifőorvos ugyan átmenetileg engedélyezte a repülőről történő kémiai szúnyoggyérítést, azonban a hőség miatt a héten erre nem lesz lehetőség. A nagy melegben a szúnyogok aktivitása a napnyugta utáni időszakra tolódik, amikor a repülésbiztonsági szabályok miatt már nem lehet légi gyérítést végezni. Amennyiben a szúnyogártalom továbbra is indokolja, az elmaradt légi kezeléseket a hőség után pótolják.

A központi és önkormányzati szúnyoggyérítés eredményességéhez az is nagyban hozzájárul, ha felszámoljuk a kertekben létrejött szúnyogtenyészőhelyeket. A ház körüli teendőkről az alábbi linkeken lehet olvasni:

Ön is védekezzen a szúnyogok ellen!

Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap