Folytatódik a szúnyoggyérítés vármegyénkben is

2024. július 03. 15:21

Számos vármegyében folytatódik a szúnyoggyérítés. Komárom környékén vármegyénkben is folytatódik a munka.

Az árhullámot követő fokozott szúnyogártalom miatt az országos tisztifőorvos több településen is engedélyezte a légi kémiai szúnyoggyérítést, ezért a napokban a Szigetközben repülőről végeznek kémiai szúnyoggyérítést. A Dunán, valamint a Rábán levonult árhullám nagy kiterjedésű csípőszúnyog-tenyészőhelyeket hozott létre, amelyeken tömegesen fejlődnek az ártéri szúnyogfajok. Ahol erre lehetőség nyílik, a szakemberek a lárvák ellen biológiai módszerrel lépnek fel, de a természetvédelmi területeken ez nem lehetséges, ezért egyes térségekben mostanra jelentős szúnyogártalom alakult ki. 

Komárom-Esztergom vármegyében a héten, szerdán Esztergomban, Lábatlanon, Nyergesújfalun, Süttőn, Táton, Dorogon, Bajnán, Mogyorósbányán, Bajóton, Tokodon és Tokodaltárón lesz gyérítés, míg csütörtökön Ácson, Almásfüzitőn, Dunaalmáson, Komáromban és Neszmélyen lesz földi szúnyoggyérítés. 

Az alkalmazott készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, emberekre, háziállatokra nem jelent veszélyt. 

Jelenleg a legnagyobb ártalmat az árterületeken kifejlődő szúnyogok okozzák, de sok faj számára a lakókörnyezetünkben összegyűlt vizek jelentenek ideális élőhelyet. A ház körül kialakult csípőszúnyog-tenyészőhelyek felszámolását ne mulasszuk el.

Fotó: Illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap