Szunyoggyérítés Komárom-Esztergom vármegyében

2024. június 04. 11:05

A héten Komárom-Esztergom vármegyében földi kémiai gyérítés útján közel kétezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen.

Vármegyénkben csütörtökön a Duna partján, Ácson, Almásfüzitőn, Dunaalmáson, Komáromban és Neszmélyen lesz gyérítés. A csípőszúnyogok gyérítésére használt készítményt finom permetként, nagyon kis dózisban, az esti és éjszakai órákban juttatják ki a települések belterületén, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra nincs hatással a beavatkozás. Az irtószer a szabadban néhány óra alatt lebomlik.

Meleg időben a csípőszúnyogok szaporodása felgyorsul, akár egy hét alatt is kifejlődhetnek. Minden szúnyog vízhez kötött életmódot folytat, sok faj számára a lakókörnyezetünkben létrejövő kisebb állóvizek jelentenek ideális élőhelyet, márpedig egy vihar után rengeteg ilyen keletkezik a ház körül. Az árkokban, ereszcsatornákban, virágalátétekben, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban megálló vízben tömegesen fejlődnek szúnyoglárvák. Mindannyiunk érdeke, hogy felszámoljuk, rendszeresen cseréljük, vagy lefedjük a kertben létrejött kisvizeket.

Az időpontok időjárás függvényében változhatnak! (A pótnapok tervezett időpontja az esetlegesen elmaradó gyérítést követő két nap.)

Fotó: Illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap