Kémény okozott majdnem tragédiát Súron – Mire figyeljünk?

2024. február 21. 13:26

Az egységek az izzó részek eltávolításával megelőzték a tragédiát. A Súron kedd éjjel történt esethez hasonlóak elkerülhetőek.

Lakóház kéményével érintkező födém izzott körülbelül egy négyzetméternyi területen keddről szerdára virradóan Súron, a Csatkai utcában. A helyszínre érkező kisbéri hivatásos, móri önkormányzati és rédei önkéntes tűzoltók a födémet megbontva eltávolították az izzó részeket. Az egységek felhívták a lakó figyelmét, hogy a kályhacső megfelelő bekötéséig a tüzelőeszközt nem használhatja. A tűzesettel összefüggésben személyi sérülés nem történt. 

Nem egy tűzesetnél (sajnos utólag) derül ki, hogy a tűzvédelmi szabályok be nem tartása végzetes lehet. Ha új kémény építését fontoljuk, esetleg új fűtőeszköz csatlakoztatását tervezzük, a berendezést addig nem használhatjuk, míg a kéményseprők erről megfelelőségi nyilatkozatot nem állítottak ki. A szakemberek, műszaki vizsgálat keretén belül minden olyan előírás betartását ellenőrzik, amely a jövőbeni biztonságos üzemeltetés feltételei, így nem csak kötelező, de ajánlott is a szolgáltatás megrendelése. A vizsgálat a szabálytalan bekötések, hibás kialakítások miatt bekövetkező lakástüzek és szén-monoxid mérgezések felelős megelőzésének módja. Az évenként egyszeri ingyenes kéményseprői ellenőrzéstől eltérően, a vizsgálatot díj ellenében végzik el a szakemberek, a szolgáltatást pedig szintén a 1818-as számon, illetve a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weblapon keresztül rendelhetjük meg. 

Fotó: Szlezák János tű. zls. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap