Hétvégi ház és kémény tüze – Mit tegyünk, hogy elkerüljük?

2024. január 10. 13:15

Tűzeset miatt vonultak a vármegye tűzoltói kedden Dömösre, szerda hajnalban pedig Tárkány külterületére. A fűtési szezonban megnő a kéménytüzek száma. Leggyakoribb okok közt: nem megfelelő tüzelőanyag választás és a karbantartás hiánya.

        Telepített lakókocsi és a köré épített helységek égtek közel ötven négyzetméteren szerda hajnalban Tárkány ölbőpusztai részén. A tűzben egy gázpalack megsemmisült. A helyszínre riasztott komáromi és kisbéri hivatásos és nagyigmándi önkormányzati tűzoltók áramtalanítottak, majd két vízsugár segítségével körülhatárolták és eloltották a lángokat. A tűz, egy a közelben található lakókocsiban is kárt tett. Az épületben a tűz idején senki nem tartózkodott, az esettel összefüggésben személyi sérülés nem történt. 

     Egy családi ház melléképületében vegyes tüzelésű kazánhoz csatlakoztatott kémény belsejében lerakódott égéstermék izzott kedd este Dömösön, a Királykút utcában. A házban lakók a tűzoltók kiérkezéséig a tüzelőanyagot a kazánból eltávolították. A helyszínre érkező esztergomi hivatásos tűzoltók megszüntették a kémény izzását. A házban élők a kéményseprői felülvizsgálatig a ház egy másik kéményével, cserépkályhával biztosítani tudják otthonuk fűtését. 

A lakástüzek jelentős hányada a kéményből indul. A fűtési költségek csökkentése érdekében sokan otthoni fűtőberendezéseikben – a kandallóban, a cserépkályhában, a vegyes tüzelésű kazánban és a szenes kályhában – égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékokat. A hulladékkal vagy nedves fával való tüzelés a megspórolt fűtési költségekkel szemben sokkal nagyobb kárt tud okozni. A nem megfelelő tüzelőanyag égetése következtében a kéményben olyan lerakódások keletkeznek, amelyek a későbbiekben könnyen begyulladhatnak. Figyeljünk arra, hogy minden esetben fűtőberendezésünknek megfelelően válasszunk tüzelőanyagot, valamint éljünk az évenként egyszer ingyenesen igényelhető kéményseprői ellenőrzés lehetőségével, hogy biztonságba tudhassuk otthonunkat és szeretteinket a téli hónapokban is.

Fotó: Haris József tű. szds., Slezák János tű. zls. 

 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap