Mozgalmas volt a hétvégéje a vármegyei tűzoltóknak

2023. október 09. 13:26

Műszaki mentésekhez, tűzesetekhez és erős szél miatti lehasadt faágakhoz is vonultak a tűzoltók

Lehasadt egy nagyméretű fa ága szombat reggel Tatabányán, az Ifjúság utcában. A faág veszélyeztette és zavarta a közúti közlekedést. A tatabányai hivatásos tűzoltók egy motoros láncfűrésszel eltávolították a faágat, így megszüntették a.veszélyeztetést.

Egy ember és a kutyája esett bele egy kútba Komáromban, a Monostori erőd területén szombat délelőtt. A komáromi hivatásos tűzoltók és a város önkéntes tűzoltó egyesületének tagjai mentőkötelek segítségével kimentették a férfit, majd az állatot  is kihúzták  hevederrel a másfél méter átmérőjű, több mint 10 méter mély kútból. Személyi sérülés nem történt.

Oroszlányban egy ikerház egyik lakásának padlástér szigetelése gyulladt ki szombat délután. Az esethez Oroszlány önkormányzati és Tatabánya hivatásos tűzoltói vonultak.  Az egységek kiérkezése előtt az ott tartózkodók valamint a rendőrség munkatársa egy kézi porral oltókészülékkel a lánggal égést megszüntették. Az oroszlányi egység a padlásteret, légzésvédelem mellett, hőkamerával átvizsgálta. A tűz végleges oltását puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal elvégezték. Személyi sérülés nem történt. A kéményén hegesztési munkálatokat végeztek, vélhetően a lehulló, izzó hegesztési maradványok gyújthatták meg a szigetelést. 

Fának ütközött egy személygépkocsi az 1119. számú úton, Tátról Nagysáp felé az út melletti területen szombat késő este. A járműben egy ember utazott. A nyergesújfalui hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, majd feszítő-vágó berendezés segítségével kiszabadították a sofőrt a járműből és segítséget nyújtottak a mentőknek a mozgatásban. A műszaki mentés ideje alatt félpályás útzár volt érvényben.

Mintegy háromszáz négyzetméteren égett a trágya vasárnap Kisbér külterületén. Az oltáshoz öt településről, több mint húsz hivatásos és önkéntes tűzoltót riasztottak. Az egységek munkáját a helyszínen három munkagép segítette. A tűzoltók négy vízsugárral közel hét órás munkát követően oltották el a tüzet. A tűzesettel összefüggésben személyi sérülés nem történt.

Vasárnap késő délelőttől az erős szél miatt több fakidőléshez, ágleszakadáshoz vonultak a tűzoltók. Négy méter magas fa dőlt az úttestre egy játszótérről Esztergomban, a Pozsonyi utcában. Az Árok utcában pedig egy öt méter hosszú faág akadt fenn az út melletti szigetelt felsővezetéken. Az esztergomi hivatásos tűzoltók láncfűrésszel és magassági ágvágóval avatkoztak be. Piliscsabán, a Garancsi úton egy letört faág akadt fenn az út melletti távközlési felsővezetéken. A település önkéntes tűzoltó egyesületének tagjai eltávolították a faágat Az 1128-as számú úton Vértestolnához közel, szintén vezetékre szakadt egy faág, ami veszélyeztette a forgalmat. A vértestolnai önkéntes tűzoltó egyesület tagjai kéziszerszámokkal eltávolították a faágat. 

Egy személygépkocsi égett Annavölgyön, a focipályán vasárnap délután. A bajnai hivatásos, illetve Sárisáp önkéntes tűzoltó egyesületének tagjai két vízsugárral eloltották a tüzet. Személyi sérülés nem történt és a tűz a környezetére nem terjedt át.

 

Fotó: Nyergesújfalu Katasztrófavédelmi Őrs, Szlezák János tű. zls.


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap