Tűz, víz és kidőlt fák a vihar miatt

2023. május 24. 11:47

Sok munkát adott a tűzoltóknak a kedd este érkező vihar a vármegye délkeleti felén.

Komárom-Esztergom vármegyében kedd este a viharral összefüggésben közel húsz helyre riasztották a térség hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóit. Az esetek zömében a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékkal összefüggésben avatkoztak be az egységek. Több helyszínen a felgyülemlett víz eltávolítását szivattyúkkal végezték a tűzoltók, a kidőlt fák okozta forgalmi akadályokat motoros láncfűrésszel számolták fel. Több helyszínre az útpályáról árokba csúszott gépjárművek miatt vonultak, az ilyen eseteknél csörlő segítségével vontatták az útra az elakadt gépjárműveket a beavatkozást végző egységek. 

A nagy mennyiségű csapadék következtében kiöntött az Által-ér a Környei-tónál található áteresznél, lakóházakat veszélyeztetve. A helyszínre riasztott Turul vármegyei, és Környe települési mentőcsoport tagjai a torkolatnál található halrácsot megtisztították, ezzel biztosítva a víz szabad lefolyását. 

A tavaszi évszakban gyakoriak az olyan felhőszakadások, viharok, amelyek alkalmával a rövid időn belül lehulló nagy mennyiségű csapadék elvezetéséről a csatornahálózat, a házak, utak mellett húzódó árokrendszer nem tud gondoskodni. A víz elvezetését segíthetjük, ha ingatlanunk előtt található árokszakaszt alkalmanként megtisztítjuk a lerakódott hordaléktól, ágaktól.

Tűz ütött ki egy ikerházban Tatabányán, a Galagonya utcában kedd este. Az épület egyik felének tetőszerkezete mintegy ötven négyzetméteren lángolt. A tatabányai és komáromi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral eloltották a lángokat. A tűz a lakóteret nem érte el, de a tetőszerkezet károsodása miatt az ikerházban található egyik otthon lakhatatlanná vált, az ott lakó két felnőtt és két gyermek rokonoknál töltötte az éjszakát. 

 Fotó: Tatabánya HTP, Turul Mentőcsoport, Sikrai Attila tű. alez. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap