Szúnyoggyérítés a vármegyében

2023. május 17. 13:26

A csapadékos tavaszi időjárás miatt folyamatos a szúnyogok elleni védekezés. A héten hét vármegyében, csaknem tízezer hektáron védekeznek a szakemberek a szúnyogok ellen országszerte. Nálunk összesen 200 hektáron végeznek földi úton gyérítést a vízpartokon.

A szúnyoglárvák ellen egy speciális készítményt vetnek be, amely baktériumok által termelt szelektív hatóanyagot tartalmaz. A szer az alkalmazott dózisban a szúnyoglárvákon kívül más élőlényekre nincs hatással, így élővizekben is felhasználható. A készítményt földi úton folyadék formában, permetezéssel juttatják ki a gépjárművel vagy gyalogosan megközelíthető tenyészőhelyekre. A repülőgépről az ártéri erdőkben végzett kezeléseknél granulátum formulát alkalmaznak, amely képes áthatolni a növényzeten, így a lombos fák alatt lévő vízterületeket is hatékonyan lehet kezelni. A napokban a Duna felső és középső szakaszán dolgoznak a szakemberek, Komárom, Budapest és a Csepel-sziget térségében földi úton gyérítik a szúnyogokat, míg a Szigetközben légi és földi eljárást egyaránt alkalmaznak. 

Esős időszakban az emberközeli életmódú, többek között a hazánkban az elmúlt években megtelepedett, úgynevezett inváziós fajok elterjedését, szaporodását magunk is nehezíthetjük. Érdemes a ház körül kialakuló kisebb vizeket felszámolni, a csatornákat, árkokat megtisztítani, a vízgyűjtő edényeket hálóval lefedni, a virágcserepekben, kerti játékokban megálló vizet kiönteni. Ezzel nemcsak közvetlen lakókörnyezetünkben csökkentjük a zavaró rovarok számát, hanem az inváziós fajok további térhódítását is nehezítjük. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot készített, amely az alábbi linken érhető el: 

Fotó: Illusztráció


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap