Tűzesetek a hétvégén – Mire érdemes figyelnünk?

2023. május 15. 13:03

Tatabányán két helyszínre vonultak a tűzoltók a hétvége során. A tűzesetek megelőzhetőek!

Fűtésre használt elektromos sütő égett egy lakásban Tatabánya dózsakerti részén szombat reggel. A kezdődő elektromos tüzet a lakásban tartózkodó idős hölgy sikertelenül próbálta eloltani. A helyszínre vonuló tatabányai hivatásos tűzoltók porral-oltóval eloltották a tüzet, majd átszellőztették a lakást és lépcsőházat. A tűz a környezetére nem terjedt át. A káreset felszámolását a rendőrség helyszínen tartózkodó munkatársai segítették. 

Az elektromos tüzek megelőzése érdekében a készülékek rendeltetésszerű használata mellett fontos, hogy az ingatlan elektromos hálózata megfelelő állapotáról időről időre megbizonyosodjunk, ebben bátran kérjük szakember segítségét. Gyakori ugyanis, hogy a lakások régi - gyakran alumínium - vezetékhálózatai egy-egy nagyobb fogyasztó csatlakoztatásakor túlmelegednek, zárlatot, vagy elektromos tüzet okoznak. Ha elektromos tűz keletkezik otthonunkban első lépésként az ingatlan áramtalanításáról gondoskodjunk.

 

Tűz keletkezett egy melléképület tíz négyzetméteres kazánházában, Tatabányán, a Csaba utcában vasárnap reggel. A helyiségben berendezési tárgyak kaptak lángra. A tulajdonos a tüzet részben megfékezte az tűzoltóegységek kiérkezéséig. A tatabányai hivatásos tűzoltók a helyszínre érve áramtalanították az épületet és vízsugárral a még izzó és füstölgő részeket eloltották. 

Ha fával, vagy szénnel fűtjük lakásunkat a begyújtás idején bizonyosodjunk meg arról, hogy a kazán, kandalló, vagy kályha környezetében nem található éghető anyag. Sok eseten egy kipattanó szikra hatalmas anyagi károkat tud okozni, ha a tűz terjedését időben nem sikerül megakadályozni.  

Fotó: Tatabánya HTP


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap