A megyében is folytatódik a szúnyoggyérítés

2022. május 18. 13:49

A héten folytatódik a biológiai védekezés Komárom-Esztergom megyében, Komárom térségében lépnek fel ilyen módszerrel tervezetten május 20-án. Az időpont az időjárás függvényében változhat.

Az elmúlt hetekben a Tisza és a Duna mentén folyamatos volt a szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés. Repülőről folyadékot vagy granulátumot szórtak ki a szakemberek, máshol pedig gépkocsira szerelt nagynyomású permetezőkkel, vagy csónakokról juttatták ki a fehérjetartalmú biológiai készítményt a szúnyoglárvák élőhelyeire. Ez az eljárás kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el.

A csípőszúnyogok számára nem csak a folyópartok és a tavak növényekkel borított szegélyei jelentenek ideális élőhelyet. Számos fajuk emberközeli életmódot folytat, ház körüli edényekben, virágcserepekben, kerti tárgyakban összegyűlt vízben, árkokban fejlődik ki, meleg időben akár egy hét alatt. Ezért is fontos a lakókörnyezetünkben felszámolni a szúnyogok számára kedvező élőhelyeket, tenyészőhelyeket. A kerti edényekben lévő állóvizeket öntsük ki vagy fedjük le, illetve hetente többször cseréljük.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap