Szent Flórián napi ünnepség Környén

2022. május 06. 11:30

A csütörtökön tartott ünnepségen a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók elismerésén túl, a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület Szent Flórián szobrának szentelésére és áldására is sor került.

Csütörtökön tartotta Szent Flórián napi ünnepségét a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A tűzoltók védőszentjének napja alkalmából tartott rendezvénynek a Környei Művelődési Ház színházterme adott otthont. 

Az esemény nyitányaként, a Himnuszt követően Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója mondott köszöntőbeszédet. Az ezredes beszédében rámutatott korunk változó kihívásaira melyek a tűzoltók munkáját is megnehezítik napról-napra, azonnali alkalmazkodást, megfelelő válaszlépéseket kívánva. Kiemelte, hogy a tűzoltókhoz hasonló csendes hősök munkájáért nem csak Szent Flórián napján, de az év 365 napjában hálásak lehetnek az emberek, hisz áldozatukat a közjó érdekében, életük kockáztatásával hozzák. A beszédet követően a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola néptáncelőadását tekinthették meg a vendégek. 

A műsort követően Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, ünnepi beszédében hálát adott, hogy vannak ilyen polgártársak, kik hivatásukkal az emberek biztonságát megteremtik, majd Szent Flórián legendájáról szólt és sok sikert kívánt a tűzoltóhivatás gyakorlóinak. A beszéd után a Környei Vackor Óvoda és Bölcsöde kamarakórusának előadása következett. A felemelő dallamokat a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület Szent Flórián szobrának szentelése és áldása követte. Ez alkalomból Popovics Milán az egyesület alelnöke Környe község tűzvédelmének történetéről, a település önkéntes tűzoltóságának megalakulásáról beszélt. 

Az ünnepség folytatásaként Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes, megyei igazgató, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, Dr Fodor János, a megyei védelmi bizottság általános elnök-helyettese, valamint az ünnepségen résztvevő számos település polgármestere elismeréseket és jutalmakat adott át a megye tűzoltóinak. (az elismeréseket tartalmazó dokumentum csatoltan) 

Az ünnepség a Szózat meghallgatásával zárult.

Fotó: Varga Mihály Sebestyén tű. fhdgy. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap