Jó tanácsok vízkereszt napján

2022. január 06. 14:53

Hagyományosan vízkereszttel búcsúzunk az otthonainkat ékesítő karácsonyfáktól. Ez tűzvédelmi szempontból is jó döntés. A fenyőfák gyúlékonysága ugyanis, az idő előrehaladtával egyre fokozódik. A kiszáradt tűlevelek, a gyantás ágak pillanatok alatt lángba boríthatják az egész fát, sok esetben lakástüzet eredményezve. Az ilyen állapotban lévő karácsonyfák esetében még fontosabb, hogy a nyíltláng forrásokat kellő távolságban tudjuk tőlük (gyertyák, csillagszórók, kandalló). 

Ha mégis lángra kap a fa, igyekezzünk megőrizni hidegvérünket és tárcsázzuk a 112-es központi segélyhívó számot. A tűz kezdeti stádiumában – anélkül, hogy testi épségünket veszélyeztetnénk – elvégezhetjük az oltást magunk is, ezzel megóvva otthonunkat a további anyagi károktól. Az oltást megelőzően válasszuk le a fán működtetett fényfüzért az áramhálózatról, majd terítsünk vizes pokrócot a fára, ezzel megvonva a lángok levegő utánpótlását. Fontos, hogy ne nyissunk ablakot, hisz a friss levegő ilyenkor ellenünk dolgozik. 

Nagyobb kiterjedésű tűz és intenzív füstképződés esetén fontos, hogy azonnal hagyjuk el a lakást, csukjuk be magunk mögött az ajtót. Amennyiben társasházban lakunk a tűzről időben értesítsük a szomszédokat is.  

Fotó: Varga Mihály Sebestyén tű. fhdgy.  


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap