Gondolkodás nélkül cselekedtek a sárisápi tűzoltók

2021. szeptember 14. 10:16

Mi sem mutatja jobban, hogy a sárisápi önkéntes tűzoltókra minden helyzetben lehet számítani: a halálból hoztak vissza egy férfit, aki egy rendezvényre tartó buszon lett rosszul.

Szabó Imre és Varga Márton, sárisápi önkéntes tűzoltók épp „civilben” egy rendezvényre tartottak egy busszal, amikor valaki a busz elejében segítségért kiáltozott. Szabó Imre így emlékszik vissza a történtekre: 

 …a busz szinte azonnal megállt, ketten kiemeltük az utast, majd lefektettük az út mellé, ahol stabil oldalfekvésbe helyeztük. Tapintással ellenőriztem és kiderült, hogy nincsen pulzusa, leállt a légzése is, sőt elkezdett kékülni. Tudtam, hogy nagy a baj, ezért hanyatt fektettük, a fejét a megfelelő pozícióba fordítottuk és megkezdtem a mellkas kompressziót – idézte fel id. Szabó Imre.

Elmondása szerint nem emlékszik, hogy mennyi idő telt el, de a beavatkozás sikeresnek bizonyult és visszahozták a férfit a halálból.

– Hallottam egy hörgést, majd köhögni és lélegezni kezdett. A szíve nagyjából harminc körüli kompresszió után, a légbefúvás előtt indult újra. Eleinte kissé zavart volt, de néhány perccel később el tudta mondani, hogy honnan hova tartott. Aluszékony volt, folyamatosan be akarta csukni a szemét, a mentők kiérkezéséig igyekeztünk ébren tartani őt – mondta.

Nagy szerencse, hogy id. Szabó Imre és társa jelen volt, hiszen tudták, hogy mikor mit kell cselekedni. Mindez annak köszönhető, hogy a Bata Medical kiképezte újraélesztésből az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Sárisáp (ÖTES) csapatának összes tagját.

– A defibrillátor és az egyéb felszerelések nem voltak nálunk, így csak a Bata Pisti által elsajátított tudást alkalmazhattuk. Örömteli pillanatként éltem meg, hogy visszahoztuk őt, hiszen korábban volt egy sikertelen újraélesztésem. Magánemberként felemelő érzés, hogy megmentettünk egy életet. Önkéntes tűzoltóként leginkább tűzeseteknél és baleseteknél vagyunk jelen, de ez az eset is bizonyítja, hogy érdemes ezt csinálnunk.

Fotó: Sárisáp ÖTE


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap