Jégről mentés - Mire figyeljünk?

2021. február 17. 12:39

Három napja gyakorolják a jégről mentést a tatabányai tűzoltók. Legyünk elővigyázatosak, ha a jégen tartózkodunk.

A tartós hideg lehetővé tette, hogy az időszak jellemző balesetének kezelését gyakorolják a tűzoltók. A vizeken található jégpáncél megerősödésének köszönhetően a Tatabányai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltói harmadik napja végeznek jégről mentési gyakorlatokat. A szituációk során különféle feltételezések alapján hajtják végre a mentési feladatokat.

Fontos!

A megyében található állóvizeink esetében a jégre lépés korlátozható. A tavat üzemeltetőnek kell a jég méréséről, a sportolásra alkalmas terület kijelöléséről gondoskodnia. Mindig győződjünk meg arról, hogy az adott jégfelületre lépni engedélyezett-e. Ha a jégen tartózkodás biztonságos, akkor is mindig legalább ketten legyünk helyszínen, így tudunk egymásra figyelni, baj esetén, hamar egymás segítségére tudunk sietni. Az elővigyázatosság kedvéért ruházatunk megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a kis nedvszívó tulajdonságú ruhadarabokat válasszuk, így ha vízbe esünk nem lesz nagy a súlyunk, a testünk is lassabban hűl ki. A jégen való nyugodt, egyenletes mozgás csökkenti a beszakadás valószínűségét.

Amennyiben a jég beszakad, őrizzük meg nyugalmunkat. Társunk, vagy a helyszínen tartózkodó a 112-es központi segélyhívó számon kérjen segítséget. 

A mentésnél ügyeljünk arra, hogy ne egyenes testtartásban közelítsük meg a bajbajutottat, hanem a jégen hason csúszva. Csökkentheti az újbóli beszakadást valószínűségét, ha a vízben rekedt felé, az utolsó méterek áthidalására egy hosszúkás tárgyat (például botot) nyújtunk. 

A jeges vízből mentett embert, sose vigyük egyből túlfűtött helyre, próbáljuk dörzsöléssel megindítani a vérkeringését, majd bízzuk orvosra az ellátását. 

Fotó: Muzslai László tű. szds. 


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap