Együttműködési gyakorlaton a katasztrófavédelem és a T-Szol Zrt.

2020. október 22. 15:18

Kritikus infrastruktúra-védelmi és katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatot tartott a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tatabányai Katasztrófavédelmi Kirendeltség állománya valamint a T-Szol Tatabányai Szolgáltató Zrt. dolgozói október 21-én.

A gyakorlat célja volt egy előre nem látható havária esemény következményeinek felszámolásában résztvevő szervek, szolgáltatók együttműködésének bemutatása, valamint a közműszolgáltatás legkisebb kieséssel történő üzemeltetésének biztosítása, továbbá a környezeti károk mérséklésére szolgáló intézkedések begyakorlása, a normál üzemállapot visszaállításának lehetősége.

A gyakorlat során közúti baleset következtében sérült műszaki mentésére, a távhő ellátásban bekövetkezett üzemzavar elhárítására, közműszolgáltatás visszaállítására, valamint kommunikációs gyakorlatra került sor a beavatkozói állomány és a T-Szol Zrt. között. 

Az első ütemben a feltételezés szerint egy személyautó a tatabányai vasútállomás irányába halad, amikor a kanyarban a sofőr elveszíti uralmát a gépjármű felett és felborul az út menti rézsűs területen, nekiütközve a távhő és melegvíz ellátást biztosító gerincvezetéknek. A személygépjármű sofőrje önerejéből nem tudja elhagyni a gépjárművet. Az ütközés következtében a gerincvezeték megsérül, a benne levő fűtővíz heves gőzképződéssel ürül a rendszerből. A tűzoltói beavatkozás során a sérült gépjárművet elvontatják a kiáramló forró víz és gőznyomás hatóköréből, a sérült vezeték elzárását, kiszakaszolását a T-Szol Zrt. munkatársai végzik. A gyakorlaton résztvevő tatabányai hivatásos tűzoltók a sérültet átadják a mentőszolgálat részére.

A gyakorlat második ütemében az a feltételezett helyzet került megoldásra, hogy a Tatabánya Erőmű Kft. kiesik a szolgáltatásból, azonosítják a távhő és melegvíz ellátás nélkül maradt városrészeket, közintézményeket és tájékoztatják az érintett lakosságot. A hibához mérten megtörténik a vezetékek visszaadása, meghozzák a szükséges intézkedéseket a szolgáltatás kiesés minimalizálásához.

A gyakorlaton részt vett a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Tatabányai Rendőrkapitánysága.

Fotó: Matvan-Királyfi Klára


Széchenyi 2020 Kohéziós Alap