Figyeljünk! Advent idején több a lakástűz!

2019. december 03. 15:41

Egy gyertya már ég az adventi koszorún, ilyenkor többet tartózkodunk otthonunkban, többet használjuk elektromos eszközeinket, tüzelőberendezésünket, mint az év más időszakaiban. A tűzoltók riasztása ennek is köszönhetően megközelítőleg a duplájára emelkedik a téli hónapok során. A tragédiák odafigyeléssel azonban megelőzhetőek. Ahhoz, hogy a lakástűz kockázatát csökkentsük jó ötlet például karácsonyi ajándéknak füstérzékelőt, szén-monoxid érzékelőt vásárolni, mert bár nem olyan szép tárgyak, annál hasznosabbak. 

A lakástüzek legnagyobb számban nyílt láng használata miatt keletkeznek (gyertyák, mécsesek). Fontos, hogy olyan adventi koszorút válasszunk, amely alatt tűzálló alátét van. A helység elhagyása előtt a gyertyákat mindig oltsuk el. 

Az elektromos eszközök zárlatából fakadó tüzek megelőzhetőek, ha megbízható helyen, minőségi termékeket vásárolunk. A fényfüzérek esetében például fontos, hogy ellenőrizzük használat előtt, a kábel sértetlenségét, ha bármilyen szakadást, deformációt észlelünk, a terméket ne használjuk. 

A fűtőeszközök évenkénti vizsgálata is nagyon fontos a megelőzés szempontjából, melyet minden esetben bízzunk szakemberre. 

Az adventi, karácsonyi készülődés elképzelhetetlen sütés-főzés nélkül. Ha egy ételt bokros teendőink miatt a konyhában egyedül hagyunk a tűzhelyen, sütőben, fontos, hogy a sütő időben való leállításáról gondoskodjunk. Ebben segítségünkre lehet egy időzítő beállítása a telefonunkon, mely emlékeztet a megfelelő sütési/főzési idő betartására, segít megelőzni a konyhai tüzek kialakulását.

 

Figyeljünk egymásra és otthonunkra az ünnepek során is!

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap