A kirendeltségek feladatrendszere

A Polgári Védelmi Kirendeltségek és Irodák jelenlegi feladatrendszere

1. Polgári védelmi szervezetekkel kapcsolatos feladatok:
Működési területén javaslatot tesz a megalakítandó települési polgári védelmi szervezetek összetételére és létszámára, tervezi azok alkalmazását. Kimutatást készít az illetékességi területén létrehozott települési polgári védelmi szervezetek felépítéséről.
A települési polgári védelmi szervezetek alkalmazása során érvényesíti a mentéssel összefüggő polgári védelmi szakmai követelményeket.
Végzi a polgári védelmi szervezetek központi készletekből átadott anyagi-technikai eszközökkel való ellátását.
Segíti a települési parancsnokságokat a polgári védelmi szervezetek alkalmazási készenlétbe helyezésére vonatkozó terveik elkészítésében, begyakoroltatásában, felügyeli naprakészségüket.
Elkészíti a polgári védelmi szervezetek kiképzésére vonatkozó terveket. Végrehajtja a települési polgári védelmi szervezetek szakmai felkészítését, valamint ellenőrzi a munkahelyi polgári védelmi szervezetek felkészítését.
A MKI tervei alapján, a helyi védelmi bizottság hozzájárulásával felkészítési foglalkozásokat, összevonásokat szervez időszakonként a polgármesterek, a szervezetek vezető állománya részére.

2. Tervezési feladatok:
Tervezi a polgári védelmi célú gazdasági és anyagi szolgáltatásokat, a technikai eszközökre vonatkozóan igénybevételi, kijelölési javaslatot készít. Kezdeményezi az igénybevétel elrendelését.
A kiadott irányelvek alapján kidolgozza a veszélyeztetettség mértékében szükséges kirendeltségi polgári védelmi terveket, szakmai segítséget nyújt a polgári szervek katasztrófavédelemre, polgári védelemre vonatkozó tervei elkészítéséhez.
Folyamatosan végzi a települések veszélyeztetettségének értékelését, nyilvántartását, szükség esetén javaslatot tesz a változásokra, módosításokra.
Tervezi és koordinálja az anyagi javak megelőző védelmével kapcsolatos tevékenységet, közreműködik a lakosság létfenntartásához szükséges anyagi javakkal történő ellátásban.
Kidolgozza és karbantartja a kirendeltség veszélyeztetettségének megfelelő adattárat.
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezéssel kapcsolatosan: együttműködik a kirendeltség területén lévő veszélyes anyagok szállításának és felhasználásának ellenőrzésében.

3. Lakosságfelkészítési feladatok:
Szervezi a lakosság és az ifjúság polgári védelmi tájékoztatását, ennek érdekében kiállításokat, tájékoztatókat, előadásokat és ifjúsági versenyeket szervez, részt vesz a különböző lakossági fórumokon.
Részt vesz a lakosság riasztása, tájékoztatása helyi feladatainak végrehajtásában.
Végzi az önkormányzati intézmények prevenciós programja, az önkéntes lakosságfelkészítői rendszer, valamint a veszélyhelyzeti ismeretek oktatásának bevezetésével kapcsolatos szervezési feladatokat.

4. Operatív feladatok:
A katasztrófavédelmi, polgári védelmi feladatok végrehajtása során részt vesz a helyi védelmi bizottság munkájában.
A különböző veszélyeztetettségi időszakokban szervezi a lakosság tájékoztatását, egyéni védelmét, kimenekítését, kitelepítését, elhelyezését, ellátását, közreműködik annak végrehajtásában.
A veszélyeztetettségi időszakokban a települések részére segítséget nyújt a polgári védelmi és egyéb települési önvédelmi szervezetek alkalmazásával kapcsolatos feladatok végrehajtásánál.
Veszélyhelyzet kezelési időszakban gyűjti, összesíti és továbbítja a védekezéssel kapcsolatos adatokat (erők, eszközök alkalmazási adatai; védekezés költségei; károk, stb.)
Illetékességi területén koordinálja a kimenekítési, kitelepítési és a kapcsolódó logisztikai feladatok végrehajtását.

5. Hatósági szakterülethez kapcsolódó feladatok (más szerv a jogkör gyakorlója!):
Részt vesz az életvédelmi létesítmények fenntartásával, működésével, használatával kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzésében.
Végzi a helyreállítással kapcsolatos települési adatok, információk összegyűjtését, részt vesz a kárfelmérések, helyreállítási munkálatok ellenőrzésében.
Évi rendszerességgel részt vesz a települési belvízelvezető rendszerek felülvizsgálatában, gyűjti az ezzel kapcsolatos adatokat.
Részt vesz az illetékességi területén lévő veszélyes tevékenységet folytató gazdálkodó szervek telephely engedélyezési eljárásainál.
Segíti a polgármestereket a polgári védelmi szakhatósági tevékenységük végzésében, igazgatási és szakfeladataik ellátásában.

6. Együttműködési feladatok:
Folyamatosan kapcsolatot tart és együttműködik a települések polgármestereivel, valamint a szomszéd kirendeltségekkel, a helyi társszervekkel, karitatív szervekkel, egyesületekkel, kezdeményezi és koordinálja a részvételüket a lakosság és anyagi javak védelmében.
 
Széchenyi 2020 Kohéziós Alap