Tavaly három ember halt meg lakástűzben Komárom-Esztergom vármegyében

2023. január 09. 15:00

2022-ben összesen 165 lakástűz keletkezett Komárom-Esztergom vármegyében, kettővel több, mint 2021-ben.

A vármegyében történt lakástüzekben három, míg a 2021-es évben négy ember vesztette életét. 14 ember sérült meg, néggyel kevesebben, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 350 tűzoltóautót riasztottak. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. Tűzvizsgálat 7 lakástűz után indult a tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében. Három otthon szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki.

8 esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz, ez 7-tel kevesebb, mint 2021-ben. 27 alkalommal a kéményben keletkezett a tűz, ami a korábbi év 44-es esetszámához képest javuló tendenciának tekinthető. 9 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást.

A 165 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése kedvezőbb képet mutat. 2022-ben 27-szer hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt Komárom-Esztergom vármegyében, ez tizenhárommal több, mint egy évvel korábban. A csaknem 100 százalékos esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő. Az eszköz terjedésének köszönhetően 87 százalékkal csökkent a mérgezések száma, a vármegyében egy ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. A mérgező gáz miatt senki sem vesztette életét tavaly Komárom-Esztergom vármegyében.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Fotó: Illusztráció

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap