Komárom-Esztergom megyei önkormányzati tűzoltóságok is részesülnek támogatásban

2022. június 09. 11:09

Az önkormányzati tűzoltóságok részére immár ötödik alkalommal írtak ki pályázatot, összesen 225 millió forintnyi keretösszeg áll rendelkezésre. Első körben a pénzbeli támogatásokról született döntés, amelyen a nagyigmándi és az oroszlányi önkormányzati tűzoltóparancsnokságok is sikeresen pályáztak.

Az önkormányzati tűzoltóságok részére kiírt pályázatra mind a hatvan ilyen szervezet nyújtott be igényt, összesen 265,5 millió forint értékben, amelynek segítségével különféle tűzoltó technikai eszközökhöz, védőfelszerelésekhez és egyéb szakfelszerelésekhez juthatnak,  gépjármű és tűzoltó technikai eszközeik felújítását, javítását valósíthatják meg. Idén új pályázati elemként a szertáruk építéséhez, felújításához kapcsolódó költségeket is elnyerhetik.

A bírálóbizottság munkájában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai mellett a Magyar Tűzoltó Szövetség által delegált tagok is részt vettek.
A bizottság tagjai a pályázati keretösszeg felosztásának alapelveivel egyhangúan egyetértettek.

A pályázati rendszernek megfelelően első körben a pénzbeli támogatások jóváhagyása történt meg, míg a természetbeni támogatások végső elbírálása a későbbiekben – az egyes beszerzési eljárások lezárását követően – valósul meg.

A pénzbeli támogatásokra vonatkozó javaslatot a katasztrófavédelem főigazgatója jóváhagyta, megyénkben két önkormányzati tűzoltóság közel 6,4 millió forintot kap. A keretösszeg fennmaradó része pedig a természetbeni támogatásokhoz biztosít fedezetet.

A nagyigmándi és oroszlányi tűzoltóság ebből az összegből több mint 4,3 millió forint értékben maguk szerezhetnek be szakfelszereléseket, az oroszlányi tűzoltóparancsnokság a gépjárművének, illetve technikai eszközeinek felújítására, javítására is fordíthat több mint 2 millió forintot. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap