Szirénapróba július 6-án Komáromban és Almásfüzitőn

2020. július 06. 10:39

A megyében Komáromban és Almásfüzitőn valamint Nyergesújfalun, Dorogon és Esztergom-kertvárosban lesz szirénapróba július 6-án 11 órakor.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság üzemeltetésében lévő Paks és 30 km környezetében telepített, valamint a Monitoring és Lakosságriasztó rendszernek (MoLaRi) rendszer, riasztó-tájékoztató alrendszerén, hétfőn délelőtt tizenegy órakor megszólaló szirénákat csökkentett üzemű, morgató próba keretében tesztelik. A próbák alkalmával körülbelül 10 perc időtartamban hangképek és „élőbeszéd” szól a szirénákból, tesztelve azok megfelelő működését. A havi szirénapróbák alkalmával a lakosságnak nincs teendője. 

Komáromban a rendszer tíz lakossági riasztó-tájékoztató és kettő monitoring végponttal bővült, Almásfüzitőn a rendszer két lakossági riasztó-tájékoztató és egy monitoring végponttal bővült.

A MoLaRi rendszer fő feladata a lakosság ipari balesetek esetén történő riasztása, illetve a követendő magatartási szabályokról való tájékoztatása. Annak érdekében, hogy a lakosság riasztása, tájékoztatása szükség esetén megtörténhessen, a rendszer részét képező szirénákat havonta ellenőrizni kell. 

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap