Üzemeltetői kötelezettségek

A küszöbérték alatti üzemek üzemeltetőinek bejelentkezési kötelezettsége van. A benyújtott információk alapján hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szerve a javaslatot tesz a hatóság felé a katasztrófavédelmi engedély megadására vonatkozóan. A hatóság a vonatkozó kormányrendeletben foglalt kritériumok alapján az üzemeltetőt súlyos káresemény elhárítási terv készítésére kötelezheti valamint előírhatja a veszélyeztetett településekre vonatkozó külső védelmi tervek készítését.

Az alsó küszöböt elérő, de a felsőt el nem érő veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem üzemeltetőjének a jogszabály szerint biztonsági elemzést kell készítenie. A biztonsági elemzésben az üzemeltető bizonyítja azt, hogy megfelelő célokat, irányítási rendszert és védekezési feladatokat határozott meg a lakosság és a környezet magas fokú védelmének biztosítása érdekében.

A felső küszöböt elérő vagy ezt meghaladó veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem üzemeltetője biztonsági jelentést készít. A biztonsági jelentés alapvető okmány, amely a felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem üzemeltetője minden – a súlyos balesetek megelőzésével, és az ellenük való védekezéssel kapcsolatos – tevékenységének alapját képezi.

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos ipari belesetek elleni védekezésről szóló szabályozás és a hatósági eljárások bemutatása részletesem megtekinthető a BM OKF honlapján, az Iparbiztonság oldalon.

Széchenyi 2020 Kohéziós Alap