A megye vízrajza


A megye legjelentősebb folyója a Duna, amely Ács város külterületén lépi át a megyehatárt, majd Dömösnél hagyja el azt. A folyó Komárom és Esztergom között szerkezetileg irányított völgyben halad. Mederszélessége 330-450 m között váltakozik. A víz mélysége változó, 6-8 m között ingadozik, de a 10 m-es vízmélység is előfordul.

A megye területén két ártéri öblözet alakult ki: Komárom-Szőny és Tát-Esztergom térségében. A folyón évente két jelentősebb árhullám fut le. Egy tél végén, a hóolvadás idején a jegesár és a kora nyári esőzések idején a zöldár. A Duna vízgyűjtő területén hozzávetőlegesen 4-5 évenként kialakuló kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet következménye, a Duna megyei szakaszán levonuló rendkívüli árhullám. Az árhullám vízhozama maximum 8.270 – 11.000 m/s-ra becsülhető.

A Duna vízgyűjtő területéhez tartozó megyei patakok: Bakony-ér, Concó, Által-ér, Bikol-patak, Lábatlani-patak, Rábl-patak, Bajóti-patak, Únyi-patak, Kenyérmezői-patak, Szentléleki-patak, Galla-patak.

Megyénkben lévő jelentősebb víztározók a vízgyűjtőn: tatai Öreg-tó, bokodi hűtőtó, környei tó, bánhidai hűtőtó, kecskédi Öreg-tó, tatai Cseke-tó, várgesztesi kistó, agostyáni Arborétum tározó tava, szákszendi halastavak, kisbéri Nagy-tó, Ács környékén lévő tavak, komáromi Rüdiger-tó.