Nukleáris és radiológiai veszélyhelyzet


Komárom-Esztergom megyében nukleáris veszélyhelyzetet okozható létesítmények:

 

Paksi Atomerőmű                                          7030 Paks, Magyarország

Jaslovske Bohunice Nuclear Power Plant     91931 Jaslovske Bohunice, Szlovákia

Mohovce Nuclear Power Plant                      93539 Mochovce, Szlovákia

Dukovany Nuclear Power Plant                    675 50 Dukovany, Csehország

Krško Nuclear Power Plant                           8270 Krško, Slovenia

 

 

Ezen atomerőművekben bekövetkezett események során szükségessé válhat a lakosság élelmiszerfogyasztásának korlátozása, a mezőgazdasági termelők és az élelmiszer-feldolgozó ipar ellenőrzése, tevékenységük szükség szerint szigorú rendeleti szabályozása, illetve korlátozása. A védekezés alapvetően a helyi termelésű élelmiszerek fogyasztásának előre megtervezett korlátozását jelenti a lenyelt sugárzó anyagok sztochasztikus hatásainak csökkentése céljából. A lakosság esetleges áttelepítése, az élelmiszerkorlátozás és a mezőgazdaságban foganatosítandó védelmi rendszabályok elrendelése a környezeti ellenőrzésen és élelmiszer minták elemzésén alapszik.

Nukleáris veszélyhelyzet idején a sürgős intézkedések meghozatala, valamint a kései időszak intézkedéseinek előkészítése érdekében a beavatkozási szinteket, valamint a főbb besugárzási útvonalakat figyelembe véve közvetlenül mérhető mennyiségekre (pl. gammadózis-teljesítményre, radioaktív felületi szennyezettségre) visszavezetett Származtatott Intézkedési Szinteket (SzISz) kell meghatározni. A SzISz-ek egy adott helyszínen viszonylag egyszerű mérőeszközökkel meghatározhatók, és alkalmazásuk az adott térségben az óvintézkedések bevezetésére irányuló döntéshozatalt jelentős mértékben elősegíti.

Számolni kell az illegálisan szerzett, a szállítási tevékenységek, valamint a mobil sugárforrásokkal kapcsolatos tevékenységek, például az ipari röntgenek sugárforrásai, nukleáris energiát alkalmazó műholdak vagy radiotermikus generátorok nem rendeltetésszerű működése során bekövetkezett eseményekkel.

Az így kialakuló veszélyhelyzetek általában alacsonyabb fenyegetettségi szintet jelentenek, de Komárom-Esztergom megye bármely területet érinthetik, ezért elhárításukra fel kell készülni.