Katasztrófavédelmi Ifjúsági verseny

Jó idő, érdekes feladatok - szoros verseny volt Esztergomban
2014. április 01. 11:16

Tegnap lezajlott a felmenő rendszerű ifjúsági verseny utolsó helyi fordulója Esztergomban. A versenyt az esztergomi tűzoltóság udvarán tartották a négy általános iskolai és három középiskolai csapat számára.

A feladatok itt némileg eltértek a másik kettőtől. Két tűzoltósági állomás volt: először tűzoltó technikai felszereléseket kellett a gyerekeknek felismerniük, majd osztóról első sugarat szerelni. Árvízi védekezés témakörben védművet kellett építeniük, ahol a bírák a homokzsákok megfelelő elhelyezését nézték. A polgári védelmi szakterülethez kapcsolódóan volt még elméleti és gyakorlati feladat is. Az elmélet eltért a két kategória között: az általános iskolásoknak a földrengés idején tanúsítandó magatartási formákat kellett felsorolniuk, míg a középiskolásoknak az árvíz során Jó idő, érdekes feladatok - szoros verseny volt Esztergombanelvárt viselkedést kellett felidézniük. A gyakorlatban szennyezett terepről kellett sérültet kivinni Tyvek védőruhában és gázálarcban, úgy hogy a csapat negyedik tagja irányította a sérültet szállítókat. Iparbiztonsági állomásnál itt is egy balesetet szenvedett veszélyes anyagot szállító jármű helyes bejelentése volt a feladat. Végül az integrált katasztrófavédelmi rendszerrel kapcsolatos tesztet kaptak a diákok.

A verseny két szakaszban zajlott, délelőtt az általános iskolások, délután a középiskolások mérték össze erejüket. A megyei versenyre jutott általános iskolás kategóriában első helyen a Sárisápi Általános Iskola, második helyen az esztergomi Babits Mihály Általános Iskola, harmadikként pedig az Annavölgyi Általános Iskola.

Mivel középiskolás kategóriában három induló csapat volt, így mindannyian továbbjutottak a megyei fordulóra. Első helyen a nyergesújfalui Szalézi Irinyi Középiskola, másodikként az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium, harmadiknak pedig a dorogi Zsigmondy Gimnázium tanulói.

A versenysorozat megyei fordulója április közepén lesz, ahonnan a továbbjutó első helyezettek vesznek részt az országos döntőben.

Fotó: Petró Éva tű. szds. - Esztergom KvK

 

Komárom is végzett az ifjúsági versennyel, Esztergomban ma tartják
2014. március 31. 09:06

Lezajlott a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny a Komáromi és Kisbéri járások általános és középiskolái részére Komáromban március 28-án, pénteken. Általános iskolás kategóriában öt iskola mérte össze erejét, a középiskolákból pedig nyolc csapat érkezett, hogy versenyezzen egy jót a Komáromi Kiképző Bázison.

A feladatok ugyanazok voltak, mint a tatabányai fordulóban: tesztek az integrált katasztrófavédelemmel kapcsolatban, a Magyar Vöröskereszt Komáromi tagjai által biztosított állomáson elsősegély-nyújtási tudás bemutatása, árvízi védekezési feladatként buzgár bevédése homokzsákokkal, az iparbiztonsági szakterületről veszélyes árut szállító jármű balesetének helyes bejelentése, a bárca és a narancssárga tábla tulajdonságai, végül pedig tűzoltó feladat, ahol puttonyfecskendővel kellett vízzel teli üveget felborítani és tömlőt gurítani.

Miután minden csapat végigment a pályákon a versenybírák összesítették az időeredményekből átszámolt és a teszteken szerzett pontokat, Komárom is végzett az ifjúsági versennyel, Esztergomban ma tartjákmajd kihirdették az eredményeket.

Általános iskolás kategóriában első helyen végzett a Tárkányi Általános Iskola, míg a második a Komáromi Dózsa György Általános Iskola, a harmadik pedig a Feszty Árpád Általános Iskola lett.

A középiskolások között nagyon szoros eredmény született, a csapatok felkészülten és fegyelmezetten hajtották végre a feladatokat. Az első lett a Kisbéri Táncsics Mihály Gimnázium, a másodikként a komáromi Kultsár István Szakközépiskola csapata teljesítette a versenyt és harmadik helyen a komáromi Kempelen Farkas Szakközépiskola végzett.

A helyi fordulók közül az utolsó Esztergomban lesz a mai napon, a helyi fordulókat követően pedig áprilisban tartja az igazgatóság megyei fordulóját, ahonnan a két első helyezett - általános és középiskolás kategóriában - továbbjut az országos versenyre.

Fotó: Hántai Ferenc tű. őrgy - Komárom HTP

 

Tatabánya nyitotta az ifjúsági verseny helyi fordulóit
2014. március 26. 16:44

 Megkezdődött a felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny a megyében. Az első fordulót Tatabányán rendezték délelőtt az általános, míg délután a középiskolák számára. Általános iskolás kategóriában négy iskola mérte össze erejét, a középiskolákból pedig 10 csapat érkezett, hogy versenyezzen egy jót a tatabányai tűzoltólaktanya udvarán.

A gyerekeknek teszteket kellett kitölteniük, melyekben az integrált katasztrófavédelemmel kapcsolatos kérdésekre várták a versenybírák a válaszokat. A verseny része volt egy egészségügyi állomás, melyen a Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Szervezetének tagjai segédkeztek. A diákoknak itt a korábban megtanult nyomókötést és az helyes stabil oldalfekvést kellett bemutatniuk. Kaptak árvízi védekezéssel kapcsolatos feladatot, ahol egy buzgár bevédését kellett elvégezniük előre megrakott homokzsákokból. Volt iparbiztonságos feladat is: el kellett mondaniuk, mit kell tartalmaznia a bejelentésnek veszélyes árut szállító teherautó balesetének esetén, illetve, hogy a narancsszínű táblának, valamint a bárcának milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie, tekintettel a szövegre, a kialakításra, méretre Az utolsó állomás vérbeli tűzoltós feladat volt. A csapat egyik tagja beöltözött tűzoltó védőruhába, majd a másodiknak két bója közé kellett egy tömlőt kigurítani és kifektetni. Mikor ez megtörtént, a harmadik diáknak és a védőruhába beöltözöttnek puttonyfecskendő segítségével kellett lelöknie három vízzel teli üveget egy padról. Amint ezzel megvoltak a csapat negyedik tagjának újra össze kellett tekernie a tömlőt. Ha ezzel megvolt, a feladat akkor ért véget.

Miután minden csapat végigment a pályákon a versenybírák összesítették az időeredményekből átszámolt és a teszteken szerzett pontokat, majd kihirdették az eredményeket.

Általános iskolás kategóriában első helyen végzett a tatai Kőkúti Általános Iskola, míg a második a tatabányai Móra Ferenc Általános Iskola, a harmadik pedig a szintén megyeszékhelyi Váci Mihály Általános Iskola lett.

A középiskolások között első lett a Tatai Református Gimnázium, a másodikként a tatabányai Árpád Gimnázium I-es csapata teljesítette a versenyt és harmadik helyen a Defenders Vegyes Csapat (Báros-Árpád-Kereskedelmi) zárt.

Fotó: Benye János tű. alez - Tatabánya KvK