Hírek


Téli felkészülés a Kormányhivatalban
2019. november 07. 08:10
Szélsőséges időjárási helyzetekről, illetve egyéb rendkívüli helyzetek kezeléséről szóló katasztrófavédelmi felkészítést tartott szerda délelőtt a Megyei Védelmi Bizottság és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a kormányhivatalban. A felkészítésen a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a Megyei Védelmi Bizottság katasztrófavédelmi feladatok ellátásában, és a védelmi igazgatásban közreműködő szervezetek képviselői (Katasztrófavédelmi Munkacsoportjának tagjai) vettek részt. A résztvevőket dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke köszöntötte, majd nyitotta meg a felkészítést.

Az előadássorozatot Balabás Tihamér a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóság megyei üzemeltetési és fenntartási osztályvezető, a kiemelt időjárási helyzetekre, és a preventív tevékenységükre hívta fel a figyelmet az M1-es autópálya és a megyei közúthálózat vonatkozásában.

Őt követte Kocsány Zita tű. alezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője, aki az iparbiztonsági feladatokat ismertette a rendkívüli téli időjárási helyzetekkel összefüggésben. Kiemelte a katasztrófavédelem feladatát a veszélyes üzemek és a nukleáris létesítmények téli felkészítésének ellenőrzésében, az együttműködés fontosságát hangsúlyozta egy esetleges téli káresemény felszámolásánál veszélyes üzemek kapcsán.

Prischetzky Géza az Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. Áramhálózati üzem Tatabánya területgazdája a villamos energia szolgáltatás kiesése, a helyreállítási és együttműködési feladatokat vázolta fel rendkívüli téli időjárás esetén a hallgatóságnak.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője Sólyáné Farkas Friderika rendőr alezredes tartott utána előadást a rendőrségi feladatellátásról és kapcsolattartásról a téli időjárási helyzetek során. Fontosnak tartotta ismertetni a résztvevőkkel a közlekedésrendészeti feladatokat is.

Az előadást Kovács Balázs őrnagy a MH 25. Klapka György Lövész Dandár összekötő tisztje folytatta, aki a honvédségi erőkről, az eszközök igényléseinek rendjéről, az alkalmazási és együttműködési feladatokról tartott előadást.  

A Népegészségügyi Főosztály főosztályvezetője a téli rendkívüli időjárásból következő feladatok ellátásáról és felkészüléséről ismertette a résztvevőket. Harsányiné Dr. Patkó Enikő megyei tiszti főorvos ezenkívül tájékoztatta a résztvevőket kihűlés esetén az emberi szervezetben történő változásokról, illetve a szükséges ellátási tevékenységről.

Őt követte Bálint László az Országos Mentőszolgálat Közép-Dunántúli Regionális Mentőszervezet Komárom-Esztergom Megye vezető mentőtisztje, Derecskei Lajos a Magyar Államvasutak Zrt. Forgalmi Csomóponti Főnökség Komárom vezetője, Szegedi Zsolt a Volánbusz Zrt. Komárom-Esztergom Megyei Forgalmi Üzem üzemvezetője, akik szerveztük felkészülését ismertették a résztvevőkkel a téli rendkívüli időjárásból következő feladatok ellátása kapcsán.

Az elméleti blokk zárásaként Sikrai Attila tű. alezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője az operatív együttműködési feladatok ismertetésével zárta az előadássorozatot.

Az értekezletet Szunyog Zoltán tű. ezredes, igazgató zárta.

A felkészítés második felében a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság Katasztrófavédelmi Munkacsoport tagjai a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tatabányai telephelyén rendkívüli helyszíni szemlét tartottak, ahol bemutatták a téli operatív mentési feladatokban résztvevő szervezetek technikai eszközeit, a gépjárművek téli felkészültségét. A technikai bemutatót egy előadás előzte meg, amelyen a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ügyeleti rendszerét ismertették a résztvevőkkel.

Fotó: Józan Tímea

          Varga Mihály Sebestyén tű. főhadnagy

 

 

 

 


 

Kapcsolódó képek:

Téli felkészülés a Kormányhivatalban Téli felkészülés a Kormányhivatalban Téli felkészülés a Kormányhivatalban
>>> További képek a galériában <<<