Hírek


Hétvégén történt
2019. március 11. 11:55
Mozgalmasan telt március első hétvégéje a megye tűzoltói számára. A péntek délutántól kezdődő időszakban összesen 27 alkalommal avatkoztak be az emberi élet és a vagyonbiztonság védelme érdekében. Jellemzően szabadtéri tüzekhez, viharkárokhoz és égő személygépkocsikhoz riasztották őket, de a Rám-szakadékban mentési feladatot is elláttak.

A száraz időjárás miatt jelentős számú szabadtéri tűzeset keletkezett az elmúlt 2 hétben. A hétvége során 11 alkalommal kellett kisebb kiterjedésű szabadtéri tűzhöz vonulni a megye tűzoltóinak olyan helyszínekre, ahol a kárérték szerencsére nem volt jelentős.

Vasárnap megtörtént az idei második baleset az ország egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban. Az esztergomi hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre, ahol egy turista lábtörést szenvedett. A tűzoltók egy hordágyat vittek fel mentéséhez, majd a rögzített sérülttel a szakadékon keresztül elérték a mentőszolgálat járművét. A figyelmeztető táblák ellenére évről-évre történnek hasonló megcsúszásos balesetek ezen a szakaszon. Ezért az esztergomi tűzoltók jól ismerik a helyszínt, ugyanis mindig ők hozzák le a sérülteket a szakadékon át. A mentési feladatokra speciális eszközökkel felkészültek és kipróbált tervekkel rendelkeznek a sérültek mielőbbi eléréséhez.

Szélvihar érte el megyénket vasárnap este. A meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően viharos szél többfelé okozott fakidőléseket az egész megye területét érintve. Összesen nyolc helyszínre kellett tűzoltóknak kivonulni úttestre dőlt faágak miatt. A műszaki mentések során motoros láncfűrésszel feldarabolták a nagyobb törzseket majd szabaddá tették a közutak forgalmát. A reggeli órákig sikerült mindenhol biztosítani a közlekedést. Jelentős károk nem keletkeztek hétfő délelőttig a viharos idő miatt.