Hírek


Keresett, kutatott, oltott, mentett - megfelelt a TURUL Megyei Mentőcsoport a nemzeti minősítő gyakorlaton
2018. október 08. 15:42
A TURUL mentőcsoport egy olyan szervezet, mely speciális szakmai tudású önkéntes tagokból épül fel. A szervezet fő célja, a megye árvízi- és belvízi veszélyeztetettségének csökkentése, eltűnt személyek keresése, közterületen műszaki, mentési feladatok végzése, a lakosság élet,- és vagyonbiztonságának növelése. Október 06-án és 07-én kétnapos nemzeti minősítő gyakorlaton bizonyított a TURUL Megyei Mentőcsoport.

Október 06-án, pénteken este riasztották a TURUL Mentőcsoport állományát. A mentőcsoport tagjait értesítették, hogy szombat reggel 6 órakor jelenjenek meg a megalakítási helyen. Október 07-én ünnepélyes megnyitóval kezdődött a TURUL Megyei Mentőcsoport nemzeti minősítő gyakorlata. A mentőcsoport tagjait és a gyakorlaton megjelenteket Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes, megyei igazgató, köszöntötte. A megnyitón részt vett Beke László Környe község polgármestere is. Reggel Sikrai Attila tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő rövid eligazítást tartott, majd ezt követően a teljes állomány felsorakozott és elindultak Környére, ahol ideiglenes Műveleti Bázist (általános iskolában) állítottak fel és megkezdték az első napi feladatok végrehajtását. 

Elsőként árvízi védekezési feladatokat láttak el, ezt követte a tűzoltás, ahol az önkéntes tűzoltók tettek eleget az elvárásoknak. Romosodott épületből mentettek ki egy „sérültet”, akit kötéltechnika segítségével eresztettek le a magasból. A gyakorlati feladatok itt még nem értek végett, késő délután került sorra a vízről és vízből mentés, illetve eltűnt személy keresése mentőkutyával. A késő esti órákban befogadó helyet rendeztek be a környei általános iskola tornatermében és felkészültek ötven fő befogadására. A csapat vízátemelési feladat végrehajtásával fejezte be a gyakorlatot.

A TURUL Mentőcsoport a Nemzeti Minősítési Rendszer szakmai követelményeinek eleget tett, a gyakorlatot a háromtagú szakmai bizottság megfelelőnek értékelte, így méltón vehették át a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának minősítő oklevelét.

 

Fotó: Varga Mihály Sebestyén tű. hadnagy

          Tanácsi Tünde


 

Kapcsolódó képek:

Keresett, kutatott, oltott, mentett - megfelelt a TURUL Megyei Mentőcsoport a nemzeti minősítő gyakorlaton Keresett, kutatott, oltott, mentett - megfelelt a TURUL Megyei Mentőcsoport a nemzeti minősítő gyakorlaton Keresett, kutatott, oltott, mentett - megfelelt a TURUL Megyei Mentőcsoport a nemzeti minősítő gyakorlaton
>>> További képek a galériában <<<