Hírek


Akár éles helyzet is lehetett volna!
2018. augusztus 07. 11:11
Teljes belső védelmi terv gyakorlatot tartott a Tatabányai Erőmű Kft. hétfő délelőtt a Tatabányai Erőmű Kft. –nél a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részvételével.

A veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek minden évben kötelesek egyszer egy feltételezett havária helyzet felszámolására egy előzetesen kidolgozott terv alapján reagálni. Mindez egy összehangolt gyakorlat keretében valósul meg. A mostani gyakorlat célja egy esetleges katasztrófahelyzet fennállásakor a riasztás és értesítések rendjének, a beavatkozás, a beavatkozó eszközök használatának, valamint a kárfelszámolás folyamatának gyakoroltatása volt, különös tekintettel a kommunikáció gördülékenységére. A szituációt megelőzően az üzem veszélyeztetettségéről és a gyakorlattal kapcsolatos technikai eligazítást hallgathatták meg a résztvevők Sándor Imrétől és Kocsány Zita tű. alezredestől, a megyei iparbiztonsági főfelügyelőtől.

A feltételezett baleseti esemény szerint az Erőmű területén egy 10 000 m3-es fűtőolaj tartályának palástja villámcsapás következtében teljes hosszúságában felhasadt. A tartály teljes tartalma a felfogó térbe folyt, majd begyulladt, és a felfogó térben elkezdett égni. A közelben lévő dolgozók észlelik a vészhelyzetet és értesítik a Tatabányai Erőmű Kft. villamos vezénylő diszpécserét. Innentől kezdődik a gyakorlat levezetése. Az esemény során a riasztás, a segélyhívás, és az üzemben dolgozó személyek evakuálása volt az első feladat. Ezt követen az üzem dolgozói közül egy vízágyú kezelésében jártas csapat összeállítása, - akiknek a hab-víz ágyuk bevetésre való előkészítését kellett elvégezniük- valamint a segítségnyújtásra érkező szervezetek tájékoztatása voltak az első lépések a káreset felszámolására és a mentésre. A kiérkező tatabányai hivatásos tűzoltó egységek és a vízágyú kezelésében jártas üzemi dolgozók a feltételezett havária helyzet során megkezdik a vízzel, majd habbal történő oltást.

Fontos volt a megyei katasztrófavédelem számára, hogy az üzemeltető irányításával végrehajtott gyakorlat keretében feltételezett súlyos ipari baleset következményeinek felszámolásában résztvevő és közreműködő szervek és szervezetek riasztását, alkalmazását és együttműködését begyakorolja. A gyakorlatot Kocsány Zita tű. alezredes, megyei iparbiztonsági főfelügyelő megfelelőnek értékelte.

 

Fotó: Józan Tímea


 

Kapcsolódó képek:

Akár éles helyzet is lehetett volna! Akár éles helyzet is lehetett volna! Akár éles helyzet is lehetett volna!
>>> További képek a galériában <<<