Hírek


Kihirdették az alkotói pályázat győzteseit
2017. június 12. 10:17
Idén is alkotói pályázatot hirdetett óvodások, általános iskolások és középiskolások részére az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. Majdnem hétezer pályamű érkezett, közülük a legjobbak jutottak az országos versenybe, amelynek díjátadóját június 9-én tartották a Fővárosi Nagycirkuszban.

A pályázat központi témája a hagyományoknak megfelelően ezúttal is a tűzvédelem volt. A tűzoltói hivatás bemutatásával, egy tűzoltói beavatkozás ábrázolásával, vagy bármilyen más, ötletesen elkészített, a tűzvédelem fontosságát hangsúlyozó alkotással nevezhettek az óvodás és az iskolás gyermekek. Kreativitásukat szabadkézi rajz, számítógépes rajz, egyéb kézműves alkotás, vers és mese kategóriában is megmutathatták.
 
Összesen 6917 pályamű érkezett, az ország minden tájáról. A fővárosi és a megyei bírálóbizottságok az iskolás pályázókat életkor alapján három csoportba sorolták, minden korcsoportban kategóriánként három alkotást díjaztak. A legjobbnak ítélt pályaművek automatikusan részt vettek az országos versenyben is.
 
Az országos forduló díjátadóját június 9-én tartották a Fővárosi Nagycirkuszban, ahová a megyei díjazottak és családtagjaik is meghívást kaptak. Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, az országos bírálóbizottság elnöke köszöntőjében elmondta: a pályázat célja, hogy már gyermekkorban megtanulják a gyerekek, hogyan kell a tűzzel bánni és miként lehet megelőzni a bajt. Hozzátette: az elmúlt évek nyerteseinek munkáit a jövőben egy nagy tárlaton tervezik bemutatni.
 
Dr. Borsos Mihály fotóművész, a bírálóbizottság tagja méltatta a színvonalas pályamunkákat, az ötletes megoldásokat. Az országos verseny nyertese családjával egy balatoni nyaraláson vehet részt, az országos verseny további helyezettei a Fővárosi Állat- és Növénykertbe nyertek családi belépőt.
 
Az az iskola és óvoda, ahonnan a legtöbb pályázatot küldték be, a „Legkreatívabb iskola 2017”, illetve a „Legkreatívabb óvoda 2017” címet nyerte el. Ezekben az intézményekben a tűzoltóság a gyerekeknek egy bemutatót és tűzvédelmi oktatást tart. Az országos pályázat fővédnöke dr. Góra Zoltán ​tűzoltó vezérőrnagy, a BM OKF főigazgatója, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság elnöke volt.

Komárom-Esztergom megyéből vers kategóriában, a 6-10 éves korcsoportban első helyen végzett Murányi Nóra – Tűzoltó az apukám című versével, illetve a 11-14 éves korcsoportban második lett Szépe Máté Gábor – A hős tűzoltók című alkotásával. Mindketten a Komáromi Dózsa György Általános Iskola diákjai, akiknek ezúton is gratulálunk!

fotó: Jóri András - BM OKF


 

Kapcsolódó információk: