Hírek


Megelőzhető a baj! - Tanácsok a szén-monoxid mérgezés elkerüléséhez
2016. október 19. 15:46
A gyakran tragikus kimenetelű események többsége kellő odafigyeléssel és felkészüléssel megelőzhető lenne. A szén-monoxid-mérgezéses esetek mögött a leggyakrabban a tüzelő-fűtőberendezések és a füstelvezető-rendszer karbantartásának elmulasztása, illetve a levegő-utánpótlás hiánya van. Bár évről évre több háztartásban használnak szén-monoxid-érzékelőt, még mindig sok olyan baleseti helyszínre riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóit, ahol nincs ilyen eszköz.

Mi mindenre kell odafigyelni?

  • A szén-monoxid legtöbbször a nem megfelelő levegő-utánpótlás miatt halmozódik fel a helyiségben. Az elmúlt években számos otthonban cserélték ki újabb, fokozott légzárású ablakokra a nyílászárókat. Jelentős mennyiségű energiát lehet így megspórolni, ugyanakkor elengedhetetlenül fontos biztosítani a szoba vagy helyiség megfelelő légcserélődését, tehát a friss levegő bejutását még zárt ablakok esetében is.
  • Szellőztessünk gyakrabban, így tovább növeljük az ingatlanunkban lévő friss levegő mennyiségét.
  • Minden fűtési szezon előtt, illetve a legkisebb meghibásodás esetén is szakemberrel vizsgáltassuk át a tüzelő-fűtőberendezéseinket.
  • Szerezzünk be szén-monoxid-érzékelőt, amely a színtelen, szagtalan gáz alacsonyabb koncentrációját is jelzi, így még nagyobb eséllyel kerülhető el a baj.
  • Abban az esetben, ha riaszt az érzékelőnk, mielőbb nyissunk ablakot, és hagyjuk el a helyiséget, lehetőleg szabad levegőre menjünk.

A szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, szervezetre gyakorolt hatásai (rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság) könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Ez a gáz a beltérben leggyakrabban előforduló toxikus gáz, amely meggátolja a véráramban az oxigén szállítását.

Minden berendezés beszerelését és telepítését bízzuk szakemberre, éljünk a szaktanácsadás lehetőségével egy-egy készülék, vagy rendszer megvásárlása előtt. Az időszakos és kötelező felülvizsgálatok, ellenőrzések elvégzését is bízzuk megfelelő szakképesítéssel rendelkező emberre. Tegyük lehetővé a kéményseprők rendszeres ellenőrzését, és a feltárt hiányosságok megszüntetéséről a lehető legrövidebb időn belül gondoskodjunk.

Hogy biztonságban tudja saját magát és szeretteit, házi kedvenceit, vásároljon tüzeléstechnikai szakboltban egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt. A katasztrófavédelem weboldalán megtalálható az ellenőrzéseken megfelelt és a megbukott érzékelők listája is.
 
Az alábbi linken található érzékelők megfelelő biztonságot nyújtanak:
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf
 
Az alábbi linken található érzékelők megbuktak az ellenőrzéseken, ne használja őket!
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/Nem_megfelelo_CO-erzekelok_20170803.pdf

Baj esetén azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!