Hírek


Évforduló, gépjármű és laktanya szentelés, tűzoltóverseny, felvonulás, bemutató – élményekkel teli nap Tárkányban
2016. május 21. 22:20
A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetség és Tárkány település közösen megszervezte a II. megyei tűzoltó napot és versenyt május 21-én, a tárkányi önkéntes tűzoltó egyesület fennállásának 125 éves évfordulója alkalmából, valamint a gépjármű és laktanya bővítés szentelésének napján.

A tárkányi önkéntes tűzoltó egyesület laktanya bővítésének avatására rendezett ünnepséget megtisztelte jelenlétével Czunyiné Dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselő, kormánybiztos, Mészáros Tamásné, Tárkány Község polgármestere Németi László tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, Erdélyi István tűzoltó ezredes, katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes, Hédl József, Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője.

Simonics Péter plébános, és Vajs Tibor lelkipásztor megáldotta az új laktanyát és a gépjárművet.

Az ünnepség után a meghívott vendégek, a versenyzők és hozzátartozóik felsorakoztak a Katasztrófavédelem Központi Zenekara után, majd végig vonultak a tárkányi laktanyától a tűzoltó verseny helyszínéig.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Fülep Zoltán tűzoltó ezredes tanácsos, a BM OKF Tűzoltósági Főosztályának főosztályvezetője, Kelemen Zsolt a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke, az Önkéntes Tűzoltó Tagozat elnöke és Futó Lajos a Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke köszöntötte a tűzoltóverseny résztvevőit, majd az elnök úr szolgálati jeleket adott át az önkéntes egyesületek tagjainak.

A megnyitó után kezdetét vette a viadal. A megye hivatásos, önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltói mérték össze gyorsaságukat és felkészültségüket. A férfiak mellett, az ifjúsági és a női versenyzők is bizonyították rátermettségüket.

A versenyzőknek több különböző ügyességi feladatot kellet végrehajtaniuk, mint például kúszófolyosón való áthaladás, sérültet imitáló bábu dugólétrával történő szállítása, illetve tömlőgurítás és fektetés.

Az elszántabbak extrém kategóriában is bizonyíthatták erejüket, ahol légzőfelszerelésben pszichikai ketrecből mentettek ki egy fabábut, amit egy ügyességi pályán kellett végig vinni dugólétra segítségével. Közben motoros láncfűrésszel fát vágtak, majd elektromos feszítő-vágóval megemelt vízzel teli műanyag pohárral kerültek meg egy fát. Végül a „sérültet” hármas hurokkal megkötve húzták fel egy oszlop tetejéig.

Amíg a versenyzők összemérték, ügyességüket és gyorsaságukat, addig a találkozóra kilátogató gyerekeket ugrálóvár, körhinta várta de a felnőttek is különféle programokon vehettek részt. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság füstsátrában légző felszerelésben mehettek végig a bátor jelentkezők, de hosszú sorok kígyóztak a tálca tűz eloltásánál is.

A délután folyamán kutyás bemutatót is láthattak a verseny résztvevői és a kilátogató családok. A Területi Tűzmegelőzési Bizottság kvíz teszttel és ügyességi feladatokkal készült a sátorhoz látogatóknak, az E-ON. pedig a magasba vágyó felnőtteket és gyerekeket várta egy oszlopmászásra. Azok, akik felküzdötték magukat az oszlop tetejére, leszedhették a jól megérdemelt ajándékokat. A Magyar Honvédség BTR katonai járművére is rengetegen voltak kíváncsiak, kívül-belül zsúfolásig megtelt gyerekekkel, de a felnőttek is felmásztak a tetejére.

A programok alatt a rendezvényre látogatók folyamatosan tájékozódhattak a szén-monoxid mérgezésről, a szabadtéri tüzek veszélyeiről, melyekről tájékoztató anyagokat is haza vihettek.

Amíg a versenybírók az időeredmények alapján összeállították a végleges sorrendet, addig a tárkányi önkéntes tűzoltók tűzoltási bemutatót tartottak, majd a végén a nagy melegre való tekintettel egy kis hűsítővel lepték meg a nézőket.

Az eredményhirdetésnél Németi László és Erdélyi István adta át az okleveleket, ajándékokat.

Eredmények:

Ifjúsági kategória:

 1. Környe ÖTE II.
 2. Kesztölc ÖTE
 3. Réde ÖTE

Női kategória:

 1. Réde ÖTE
 2. Vértestolna ÖTE
 3. Coloplast

Férfi kategória:

 1. Nagyigmánd ÖTP
 2. Vértestolna ÖTE I.
 3. Coloplast II.

Extrém kategória:

 1. FER
 2. Nagyigmánd ÖTP
 3. Nyergesújfalu KŐ

Különdíjasok: Kesztölc, Réde és Kocs Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A verseny és a találkozó jó hangulatban telt mindenki megtalálta a számára megfelelő szórakozást nyújtó programot, a versenyzők és a kilátogatók kötetlen beszélgetéssel és zenés-, táncos mulatozással zárták a második hagyományteremtő tűzoltó találkozót és versenyt.

fotó: Völgyi Ágnes tű. fhdgy.


 

Kapcsolódó képek:

Évforduló, gépjármű és laktanya szentelés, tűzoltóverseny, felvonulás, bemutató – élményekkel teli nap Tárkányban Évforduló, gépjármű és laktanya szentelés, tűzoltóverseny, felvonulás, bemutató – élményekkel teli nap Tárkányban Évforduló, gépjármű és laktanya szentelés, tűzoltóverseny, felvonulás, bemutató – élményekkel teli nap Tárkányban
>>> További képek a galériában <<<