Gyakran Ismételt Kérdések


Vissza

A meteorológusok a legnagyobb fokú riasztást rendelték el. Mi ilyenkor a teendőnk?

Az európai időjárási vészjelző rendszer négy fokozatot különböztet meg. A zöld jelzés a különösebb felkészültséget nem igénylő helyzetet jelzi, a sárga a potenciális veszélyt hordozó jelenségeket. A narancssárga és a piros színű jelzés pedig veszélyt jelent.
 
A narancs színű riasztás a második legmagasabb fokozat, a piros a legmagasabb. A narancs riasztás esetén kisebb területeket, a piros fokozatú riasztásnál az adott régió nagy részét érintő heves zivatar várható.
 
Piros riasztásnál fel kell készülnünk arra, hogy a rossz idő heves záporokkal és zivatarokkal érkezik: ez annyit jelent, hogy rövid idő alatt sok esőre, akár 20 mm átmérőjű jégdarabokat hozó jégesőre és 90 kilométer/órás sebességűnél is erősebb széllökésekre lehet számítani. Fontos, hogy ebben az időben az emberek ne tartózkodjanak a szabadban, kerüljék az öregebb fákat, gyengébb szerkezetű épületeket és az építkezéseket, a szél ugyanis tetőket bonthat meg, kicsavarhatja a fákat. Érdemes az autókkal is távol parkolni ezektől. Az autósokat a szakemberek arra figyelmeztetik, hogy az utakon hirtelen, nagy erejű széllökésekre és oldalszélre, illetve rossz látási viszonyokra lehet számítani. A szabadtéri tömegrendezvényeket a hatóságok bármikor leállíthatják.